11:26

Ciasto dyniowe czekoladowe


"Ale pyszne ciasto czekoladowe!" - to opinia moich córek, które w tym sezonie postanowiły nie lubić dyni. 
Co za tym idzie główny składnik oczywiście został przeze mnie dyplomatycznie przemilczany. 
Ciasto zniknęło i mam niebawem upiec kolejne :) 
Dokładnie takie samo. 
A Dynia? Nie jest widoczna ani wyczuwalna, za to wnosi do ciasta przyjemną wilgotność.

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 2 szklanki startej na małych oczkach dyni
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa: 100 g czekolady (u mnie mleczna) + łyżka masła 
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami (mieszać krótko). Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka). 
Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową (czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej). 


3 komentarze:

  1. Muszę wypróbować i to koniecznie. Ostatnio piekę czekoladowo :) A może dodać kilka zmiksowanych daktyli zamiast cukru, będzie pasowało?

    Iza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu jakże często stosuję przemilczanie:) ... to świetna metoda:) .... a ciasto idealne:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Upieczone jako babeczki, przepyszne �� dziękuję za przepis
    Iwona

    OdpowiedzUsuń