12:17

Sałatka z fasolką szparagową


Sałatkę z fasolką szparagową przyrządzałam do tej pory w tej wersji
Tym razem miałam ochotę na nieco inne połączenie
i kierowana intuicją stworzyłam inny jej wariant. 

Wyszło bardzo smacznie. Co prawda wersja ta nie przemówiła do dzieci i wolały zajadać same ugotowane strąki - ale może następnym razem się skuszą, zresztą dodatek octu bardziej dla dorosłych :)

Składniki:

  • mała czerwona papryka
  • mała cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • fasolka szparagowa (ok. 300 g)
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
Fasolkę obrać (odciąć końcówki), opłukać i ugotować (fasolkę gotuję wrzucając do wrzącej wody i solę pod koniec gotowania, nie za długo - powinna pozostać jędrna). Na patelni polanej oliwą (3-4 łyżki) podsmażyć kawałki papryki (pokroić na takie same kawałki jak 1/3 -1/4 strączka fasolki). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę zalać gorącą oliwą z papryką (można ten krok pominąć, ale zalanie cebuli sprawia, że jest ona łagodniejsza w smaku). Dodać ugotowaną i ostudzoną fasolkę (pokrojoną na 3-4 kawałki) oraz paseczki ogórków konserwowych. Całość doprawić octem balsamicznym (1-2 łyżki) oraz solą i pieprzem. 


3 komentarze:

  1. Fajny pomysl :) U mnie tez dzieci wyjadaja po prostu fasolke - nawet bulki tartej nie chca :)

    OdpowiedzUsuń