17:37

Babka z cukinii z boczkiem


Cukinię lubimy zajadać na różne sposoby, ale chyba najbardziej w formie placuszków czy właśnie babki. 
Tym razem w wersji bardziej sycącej (szczególnie odpowiadającej męskiej części rodziny) z dodatkiem boczku. 
Babkę można podać z ulubionym sosem. My zjedliśmy z jogurtowo-czosnkowym. 

Składniki (porcja na 4-5 osób):

  • 3 średnie cukinie (każda około 30 cm)
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 250 g boczku (wędzony, parzony)
  • sól, pieprz (do smaku)
  • majeranek (około 1 łyżeczki)
  • oliwa lub olej
Cukinie umyć i odciąć końcówki. Cebulę i czosnek obrać. Wszystkie składniki zetrzeć na dużych oczkach (najlepiej przy pomocy robota kuchennego, ale jeśli go nie posiadacie to cukinię na zwykłej tarce, a cebulę i czosnek należy posiekać niezbyt drobno). Cukinię odstawić na kilka minut i odcisnąć z nadmiaru soku, a następnie połączyć z czosnkiem, cebulą, jajkami, kaszą manną i pokrojonym w kostkę boczkiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę przełożyć do formy wysmarowanej olejem lub oliwą. Wygładzić wierzch (można lekko skropić go oliwą). Piec około 1 godziny w 200 stopniach. 

Inne moje przepisy z cukinią znajdziecie tutaj

2 komentarze:

  1. Super pysznie to wyglada! Szkoda ze u mnie nikt by tego nie jadl buuuu Cukinia jest be dla wszystkich bez wyjatku (oprocz mnie) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - Szkoda, ale nie ustawaj w przekonywaniu ich:) U mnie syn dopiero w tym roku się przełamał i spróbował placuszka. Od tej pory pokochał cukinię :)

      Usuń