środa, 17 września 2014

Normandzki chleb jabłkowy

chleb z cydrem
Normandzki chleb jabłkowy z cydrem i suszonymi jabłkami upiekłam w ramach comiesięcznego wspólnego wypiekania z innymi blogerami.
Chleb wyszedł bardzo puszysty w środku, momentami słodkawy za sprawą kawałków jabłek i z przepysznie chrupiącą skórką. Zjedliśmy go po prostu z masłem. Nic dodać, nic ująć.
Przepis J. Hamelmana z książki „Chleb”.

Składniki (2 duże bochenki):
  • 160 g maki pszennej chlebowej
  • 100 g wody
  • 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni)
Powyższe składniki dokładnie wymieszać, przykryć i pozostawić w temp. pokojowej na 12 godzin. 

Ciasto właściwe:

  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 90 g mąki pszennej razowej
  • 210 g wody
  • 310 g cydru jabłkowego
  • 20 g soli
  • 5 g drożdży instant
  • 140 g suszonych jabłek
Składniki ciasta (poza jabłkami) wymieszać ze sobą ręcznie lub przy pomocy np. miksera ze spiralnymi końcówkami. Wyrabiać przez 6 minut, do otrzymania ciasta o średniej gęstości. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż rozłożą się równomiernie. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia 1-2 godziny ( jeżeli ciasto wyrasta 2 godziny należy je po godzinie złożyć i odstawić do dalszego wyrastania). Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie porcje i uformować bochenki (można też bułki). Pozostawić w koszyku do wyrastania przez około godzinę. Piec w temperaturze 230 stopni (na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą) przez 15 minut, a następnie obniżyć temperaturę 
(u mnie do 200) stopni i piec ok. 20-25 minut. 

20 komentarzy:

  1. Aniu,
    cudnyyyyyyyyyyy!
    Dziękuję Kochana,że pieczesz z nami takie piękne chleby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - to ja dziękuję Tobie za możliwość wspólnego wypiekania!

      Usuń
  2. Chleb Aniu udał się tobie na szóstkę
    A odnośnie spostrzeżeń chleba mam takie same

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny! Dziękuję za wrześniowe jabłkowe chwile!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z cydrem i jabłkami, bajeczny! Ale w końcu to Bajkorada :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu urodziwy Twój bochenek, oj urodziwy:) Dziękuję Ci Kochana za kolejne wspólne pieczenie:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny, szkoda, że mojemu brakło takiej urody, pozdrawiam i dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, ale pulchny wyszedl! Cudowny bochenek! Dziekuje za wspolnie spedzony czas!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekoladowy, bananowy już jadłam, ale takiego nie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny bochenek! Taki wyrośnięty niesamowicie. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudny bochenek :)
    Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu-też piekłam na żytnim zakwasie. Wyszedł ci piękny bochenek o puszystym miąższu. Pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki śliczny! Żytni zakwas u mnie też świetnie się sprawdził. Pozdrawiam i do kolejnego razu!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny bochenek z profesjonalnymi nacięciami. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny :) Dziękuję za kolejne wspólne wypiekanie !

    OdpowiedzUsuń
  15. Miło mi było razem wypiekać, mimo, iz nie miałam możliwości dołączyć do listy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale ładny Ci wyszedł w przekroju ten chleb. Godny pozazdroszczenia :)
    Miło było w tak doborowym towarzystwie piec :)
    Serdecznie Cię pozdrawiam

    M.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.