poniedziałek, 1 września 2014

Dziecięce warsztaty z wołowiną QMP



W zeszłym tygodniu razem z dziećmi wybrałam się na warsztaty kulinarne prowadzone przez Ambasadora kampanii QMP(Quality Meat Program) - Wołowina zawsze dobra - Szefa Grzegorza Łapanowskiego. 
Z radością przyjęliśmy zaproszenie, ponieważ akurat wołowinę to my wszyscy bardzo lubimy. Warsztaty odbyły się w Studiu Little Chef.
Na początku kilka słów na temat Systemu QMP. Dlaczego właśnie ta wołowina jest lepsza? System gwarantuje, że cały proces produkcji mięsa wołowego odbywa się wedle ściśle określonych zasad. Dotyczy to doboru ras bydła, warunków hodowli, sposobu żywienia i uboju zwierząt, rozbioru, transportu i właściwego przechowywania. 
Wołowina wyprodukowana w Systemie QMP oznaczona jest charakterystycznym logo. Na opakowaniach znajdują się oznaczenia wskazujące najlepsze metody oraz czas obróbki termicznej, sugerowane dla danego elementu tuszy. 

Same warsztaty były bardzo ciekawe. Wielka w tym zasługa prowadzących, którzy potrafili rewelacyjnie zachęcić dzieci do gotowania. A one bez problemu stanęły na wysokości zadania. 
Olek, który już wcześniej wołowinę lubił, teraz można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że pokochał :) 
No, ale jak ma nie smakować potrawa własnoręcznie przygotowana? 
I to jeśli jeszcze wskazówek udziela nie kto inny jak Szef Grzegorz. 


To, co mnie szczególnie zainteresowało (podczas kiedy dzieci gotowały, mamy mogły wysłuchać wykładu na temat wołowiny), to włączenie mięsa wołowego do diety dziecka. 



Dziecku powyżej pierwszego roku życia, które już dobrze radzi sobie z gryzieniem, można włączać ugotowaną lub upieczoną wołowinę (pokrojoną na mniejsze kawałki). Starszym dzieciom mięso można podać w formie np. dodatku do kanapki lub zainspirować się, którymś z poniższych dań :)




Dzieci przygotowały wraz z Szefem Grzegorzem burgery z warzywami, spring rollesy z wołowiną i chrupiącymi warzywami i chili con carne, podane w bardzo atrakcyjny sposób z salsą z pomidorów i guacamole oraz kolendrą, a także spróbowały prawdziwych steków. Rodzice na całe szczęście dostąpili zaszczytu konsumowania wszystkich dań. Było naprawdę przepysznie. 



W naszym przypadku warsztaty zaowocowały bardzo szybko i razem z Olkiem usmażyliśmy w niedzielę steki. Czułam się jak pomocnik Wielkiego Szefa Kuchni. Nie mam niestety ani jednego zdjęcia naszego dania. Były tak pyszne, że nie zdążyłam zrobić :)





4 komentarze:

  1. :) bardzo smakowita relacja! warsztaty były naprawdę interesujące i pyszne! pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiewióra - dziękuję i również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co pyszne to szybko znika ;-)
    Fajny blog, pozdrawiamy i zapraszamy do siebie

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.