niedziela, 6 kwietnia 2014

Sernik gotowany

Sernik gotowany należy do serników zwartych. Osobiście bardziej wolę  puszyste, ale ten również mi smakował. 
Z reguły do serników używam twarogu z wiaderka, ale w tym przypadku lepiej kupić twaróg i zmielić. 
Da zdecydowanie lepszy efekt. 
Mój sernik polałam polewą z białej czekolady i obsypałam wiórkami kokosowymi, co nadało mu dużej słodyczy. Jeżeli więc chcecie mniej słodki. to polewę można pominąć i posypać samymi wiórkami. 

Składniki (tortownica 20 cm):

  • 1 kg twarogu tłustego (dwukrotnie zmielonego) lub twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe (u mnie z cukrem)
  • 1 duży cukier waniliowy (16 g)
  • wiórki kokosowe do oprószenia po wierzchu (ilość wedle uznania)
  • opcjonalnie 100 g białej czekolady + 2 łyżki masła
  • opakowanie biszkoptów na spód sernika

W dużym garnku rozpuścić na małym gazie masło, dodać twaróg i podgrzewając mieszać. Powoli dodawać po jednym całym jajku. Następnie, dalej mieszając, dodać cukry. Gdy masa zaczyna już bulgotać dodać budynie (proszek) i dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu i przelać masę serową do tortownicy wyłożonej biszkoptami (spód). Wyrównać wierzch masy i jeszcze ciepły sernik posypać wiórkami kokosowymi (lub w wersji z białą czekoladą: po ostudzeniu sernika wylać czekoladę (wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła) i posypać wiórkami). Sernik można również wzbogacić dodaniem do środka bakalii. 
Przed podaniem schłodzić (najlepiej przez całą noc) w lodówce. 

7 komentarzy:

  1. Przymierzam się do niego już od jakiegoś czasu. Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę go w końcu zrobić :) Może na Święta...? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gotowanego jeszcze nie robiłam, ale uwielbiam wszelkie serniki (najbardziej te amerykańskie, kremowe), więc chętnie wypróbuję ten przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego jeszcze nie robiłam .... tzn, robiłam gotowany, ale przekładało się nim placki:). ja akurat zwarte serniki lubię:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny! Im dłużej w lodówce tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć:) U mnie serniki nigdy nie chcą za długo postać. Znikają ekspresowo:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.