środa, 16 kwietnia 2014

Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem

Chleb pomidorowy na mące orkiszowej upiekłam w ramach comiesięcznego wspólnego wypiekanie pieczywa.
Pierwszy raz piekłam chleb orkiszowy i przyznaję, że współpraca z mąką orkiszową układała mi się całkiem pozytywnie. Chleb wyszedł z lekkim pomidorowym posmakiem i ... obficie dziurawy:) Najbardziej smakowała mi w nim pyszna skórka.

Składniki na 2 bochenki (robiłam 1 z połowy  porcji):

Zaczyn:
  • 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej (T2000)
  • 200 g mąki orkiszowej białej (T 700)
  • 200 g wody
  • 1 jabłko (u mnie słodkie), starte na tarce o małych oczkach
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Miskę zakryć folią i pozostawić minimum 12 godzin. 

Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 400 g zmiksowanych pomidorów z puszki
  • 350 g mąki orkiszowej białej (T700)
  • 300 g mąki pszennej chlebowej (T650)
  • 1 łyżka miodu
  • sezam czarny (ilość wg uznania - u mnie siemię lniane)
  • 15 g soli
  • mąka pszenna do podsypywania w trakcie przekładania i formowania ciasta
Do zaczynu dodać zmiksowane pomidory, sól, miód i sezam. Następnie stopniowo dodawać przesiane mąki ( musiałam zwiększyć ilość mąki, ale zależy to pewnie od stopnia wodnistości pomidorów). Wyrobić ciasto mikserem (ze spiralnymi końcówkami) przez około 5 minut. Ręcznie - 10 minut. 
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. 
W tym czasie dwukrotnie złożyć ciasto (na trzy, obficie podsypując mąką). Uformowane ciasto przełożyć do koszyka do wyrastania. Kiedy wyrośnie przełożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), szybko naciąć żyletką lub ostrym nożem. Piec w temp 250 stopni przez 15 minut (na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu), a następnie przez około 30 minut, co 10 minut zmniejszając temperaturę pieczenia o 15 stopni. 


Autorką przepisu jest Dana

Chleb upiekli również:


18 komentarzy:

  1. Przepiękny Aniu:) ... oj ta skórka pyszna była:) buziaki i dziękuję za kolejne wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, wyszedl ci tak cudownie chrupiacy, ze najchetniej poczestowalabym sie kromeczka :) Dziekuje za wspolne pieczenie i pozdrawiam swiatecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uroczy Aniu!
    Widać,że mięciutki,cudnie wyrośnięty.
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wrażeniem każdego następnego z naszej piekarni, u Ciebie pajdy są bardzo swojskie,aż się chce od razu posmarować masłem i zjeść.Z połowy składników wychodzą zgrabniejsze bochenki, ja niestety upiekłam mutanta dla całego pułku szwoleżerów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie dziurasty, cudownie kolorowy.
    Dzikuję za kolejną piekarnię !

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda;)) Dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie też skórka zachwyciła, choć środek był równie urzekający:)
    Dziękuję za kolejny wspólny bochenek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mistrzowski dziurawiec:)
    dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny chleb !
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ładny bochenek! Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia:-) pozdrawiam, Ela

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny i puszysty, dziękuje za wspólne pieczenie i do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj tak, dziury piękne i skórka przepyszna. :)
    Dziękuję za kolejne wspólne chwile. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne dziury! Ładny chlebek. Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie! Spokojnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wyrósł, wspaniale dziurzasty:) Dziękuję za wspólne pieczenie i życzę radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudnie dziurawy :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaki cudowny! te dziury w miękiszu nadają charakteru!
    Dziękuję za wspólnie spędzony czas i do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń
  17. Hi! I could have sworn I've been to this website before but after checking through some
    of the post I realized it's new to me. Nonetheless, I'm
    definitely glad I found it and I'll be book-marking and checking
    back often!

    My webpage דרושים (jobnews.co.il)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.