sobota, 5 kwietnia 2014

Kto to może być o tej porze? Lemony Snicket


Po lekturze "Serii niefortunnych zdarzeń" bez wahania sięgnęłam po kolejną książkę Lemony'ego Snicketa. 
Nie zawiodłam się. Właściwie to się nie zawiedliśmy, bo tradycyjnie lekturę czytałam do spółki z moim synem.
Trzeba przyznać, że nam bardzo odpowiada czarny humor Snicketa i jego niesamowite pomysły. 

Już z okładki (podobnie jak w poprzedniej serii) autor ostrzega:

"Zanim zaryzykujesz lekturę książki "Kto to może być o tej porze?" Odpowiedz sobie na poniższe pytania:

1. Czy jesteś ciekaw, co się dzieje w nadmorskim miasteczku, które już nie leży nad morzem?

2. Czy chciałbyś się dowiedzieć czegoś o skradzionej rzeczy, która wcale nie została skradziona?

3. Czy sądzisz, że to w ogóle twoja sprawa? Dlaczego? Kim jesteś? I czy jesteś tego pewien?

4. Kto stoi za twoimi plecami?"


Zarówno tytuł, jak i ilustracje rysownika o pseudonimie Seth, dają nam nadzieję na książkę dla młodych wielbicieli kryminałów. Takowi faktycznie się nie zawiodą - choć oczywiście nie jest to klasyczne podejście do historii detektywistycznej. 
I tym razem autor w ciekawy sposób bawi się nazewnictwem miejsc i ludzi. Rzecz dzieje się w Splamionym Nadmorskim, a rozpoczyna w herbaciarni Cykuta...to nie może zapowiadać nic dobrego. 
Również w tej książce autor tłumaczy czytelnikom co trudniejsze pojęcia - bardzo mi się to podoba i jest bardzo przydatne, kiedy się czyta z dzieckiem. 
Podobnie jak w przypadku "Serii niefortunnych zdarzeń" mamy do czynienia z jaskrawymi, a wręcz przejaskrawionymi postaciami, które budzą skrajne emocje. S. Teodory Markson nie da się polubić, a fakt, że 13-letni Lemony, który jest w tej książce głównym bohaterem i narratorem, nie może się od niej uwolnić, jest niezwykle irytujący. 


Jeśli więc macie ochotę zmierzyć się z sekretami, napięciem i dowiedzieć co to takiego Bombinująca Bestia, to zachęcam do lektury. 
Autor oczywiście zadbał o to, żeby pozostawić nas w takim momencie, że z ciekawością sięgniemy po kolejny tom. 



Książkę polecam dla czytelników od wieku 8-9 lat. 




2 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja:)Ostatnio byłam zaczytana w zupełnie innym gatunku książek,tak też chętnie sięgnę po coś z "pazurkiem tajemnicy":)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pucinka21 - trzeba przyznać, że książki Snicketa są niepowtarzalne, więc na pewno się nie zawiedziesz:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.