wtorek, 1 kwietnia 2014

Racuchy drożdżowe z twarogiem


Racuchy drożdżowe bardzo lubię. Prezentowałam już wcześniej wersję z jabłkami
Dodanie  twarogu sprawia, że racuchy stają się bardziej wilgotne i syte. Dla nas w sam raz jako drugie danie lub propozycja na kolację. 
Można je podać oprószone cukrem pudrem lub ze śmietaną czy konfiturami. 

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu (nie mielonego)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki lekko ciepłego mleka
  • cukier waniliowy 
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej)
  • oliwa lub olej do smażenia








Przygotować rozczyn z drożdży (drożdże rozkruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 1/2 szklanki lekko ciepłego mleka).  Kiedy drożdże zaczną pracować wymieszać rozczyn z pozostałymi składnikami (mieszam mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny. 
Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką i smażyć na oliwie lub oleju, z obu stron na złoto. 



16 komentarzy:

  1. Muszę szybko skomentować, zanim wpadnie tu Iga. Jak ona to zobaczy, to nie ma przeproś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - a u nas to chyba ja jestem najbardziej racuchowa:)

      Usuń
  2. Aniu,
    jak ja lubię...
    Zapraszam Cię na sernik, a ja poczęstuję się Twoimi racuchami,o.k?
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - co prawda właśnie zaczynam robić sernik, ale i Twój chętnie skonsumuję:)

      Usuń
  3. A jak ja lubię, oj ! Tylko ... wiosna i zaczęłam liczyć kalorie, ale jednego, malutkiego skradłabym !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania W, - bierz śmiało, jednego nie zawadzi:)

      Usuń
  4. Uwielbiamy racuszki:) ... ale takich z twarogiem to ja jeszce nie jadłam:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. ta wersja jest wyjątkowo pulchna i smaczna , polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy te racuchy następnego dnia też są dobre? Bo chciałabym je zrobić wieczorem i zabrać na piknik następnego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie drożdżowe wypieki mają to do siebie, że najlepsze są pierwszego dnia. Z całą pewnością będą nieco gorsze od takich świeżo usmażonych, ale nadal będą smaczne. Na piknik zaproponowałbym też coś takiego: http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/bueczkowe-ciasto-z-truskawkami.html
      Można nadziać twarogiem :)

      Usuń
  7. Racuchy zrobione, świeże są pyszne - aż mi się dzieciństwo przypomniało:) jutro napiszę czy następnego dnia też są dobre. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. ... A ciasto bułeczkowe wypróbuję następnym razem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i czekam na informację jak smakują na drugi dzień :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.