środa, 23 kwietnia 2014

Pascha

Pascha jest wspaniała! Przepyszna! Niesamowicie słodka, a zarazem słodka w sam raz:)
Tempo w jakim zniknęła z naszego świątecznego stołu było wręcz zawrotne i tylko dosłownie w locie udało mi się zrobić zdjęcie. 
Miałam też dzień później okazję spróbować paschy kupionej przez kogoś, chyba zrobionej z gotowego twarogu...to zupełnie inna bajka i nie dało się jeść...
Nie kupujcie więc paschy tylko zróbcie sobie sami. Naprawdę nie jest to skomplikowany deser i wcale nie trzeba z nim czekać do kolejnych świąt:) I szczerze mówiąc najlepiej od razu podwoić ilość składników:)

Składniki (mała pascha, około 500 g):
  • 1 l tłustego mleka (u mnie 3,2 UHT)
  • 200 g śmietany (12-16%)
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • bakalie (u mnie pół szklanki: skórka pomarańczowa i rodzynki, ale mogą być morele, figi, daktyle i orzechy)
Do garnka (najlepiej takiego z grubszym dnem) wlać mleko i śmietanę oraz wbić całe jajka. Przy pomocy ostrego noża przekroić laskę wanilii i końcówką noża wyjąć ziarenka. Dodać je do mleka i pozostałych składników. Całość podgrzewać około 2 godzin na małym ogniu, aż wytrąci się serwatka (od czasu do czasu zamieszać - ja gotowałam nieco ponad godzinę i to wystarczyło). 
Durszlak wyłożyć lnianą ściereczką i wlać całą zawartość garnka - zostawić ok. 1/3 szklanki serwatki do późniejszego nasączenia ściereczki przy formowaniu paschy. Odcisnąć ser i pozostawić go do ostudzenia. 
Masło zmiksować z cukrem pudrem i dodać ostudzony ser. Przy pomocy łyżki wymieszać z bakaliami (większe kawałki można pokroić, ponieważ sama pascha nie jest zbyt duża). Miseczkę (prawidłowo powinna mieć dziurkę, ale ja formowałam w zwykłej stalowej miseczce, ser był na wstępie dokładnie odsączony i nie stwierdziłam nadmiaru serwatki) lub durszlak wyłożyć lnianą ściereczką nasączoną serwatką i wyłożyć masę. Wygładzić wierzch, przykryć brzegami ściereczki i wstawić do lodówki na kilka godzin. 


10 komentarzy:

  1. Ja jeszcze nigdy nie robiłam paschy, ale obiecałam sobie, że w przyszłym roku obowiązkowo zrobię!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z miłości do słodkości - a ja nie mogę o niej przestać myśleć i chyba zrobię w weekend powtórkę:)

      Usuń
  2. Bardzo lubię ;) i podzielam Twoje zdanie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jakim cudem napisałam przepyszne przez SZ?! Tłumaczy mnie jedynie zmęczenie po ciężkiej pracy... :-(

      Usuń
  4. Aniu nie miałam jeszcze okazji jeśc paschy. Przyznam szczerze, ze jakoś nigdy mnie nie umiala ona do siebie przekonac:) .... ale może warto się przełamać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie - czy to mleko użyte do paschy było z kartonu?
    Będę b. wdzięczna Pani za odpowiedź.
    Pozdrawiam! KK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, UHT to mleko z kartonu. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Tak, UHT to mleko z kartonu. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Dziękuję za szybką odpowiedź.
    KK

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.