wtorek, 8 kwietnia 2014

Sernik wiedeński (Film)


Bajeczne smaki zapraszają na sernik wiedeński. 
Bez spodu, puszysty, z rodzynkami. 
Jeśli do tej pory obawialiście się piec klasyczne serniki to koniecznie musicie zobaczyć jakie to proste. 

Składniki (tortownica 26 cm):
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego (duże opakowanie)
  • 1 budyń waniliowy
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • cukier puder do posypania po wierzchu

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka, cukier waniliowy i twaróg. Do masy dodać budyń (proszek), a następnie przy pomocy dużej łyżki wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę. Dodać rodzynki oprószone mąką. Całość przelać do blaszki wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Piec około 1,5 godziny w 160 stopniach (na spodzie piekarnika ustawić naczynie z wodą, która będzie parowała podczas pieczenia). Ostudzony sernik można oprószyć cukrem pudrem.

29 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:) lubię serniki:D

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę się w końcu skusić na pieczenie sernika w kąpieli wodnej bo jak patrzę na to zdjęcie to mam ogromną ochotę na takie ciacho,wygląda niezwykle smakowicie a ja uwielbiam serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu w życiu nie piekłam sernika bez spodu. Nie wiem dlaczego, ale boję się, że albo się przypali, albo bedzie rozwalał .... a przecież tylu osobom wychodzi:) Chyba musze się w końcu przemóc:) ...a Wasz ernik bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałam zapytać o 2 rzeczy:
    1. Jak Pani to zrobiła że on nie opadł?! :) - wyszedł piękny!
    2. Czy te 160' to z termoobiegiem czy normalnie góra i dół same?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sandra D - :D
      1. Dziękuję. Nie zrobiłam nic poza tym co na filmie:) Czasem troszkę opada, ale tak minimalnie:)
      2. 160 bez termoobiegu
      3. Powodzenia!:)

      Usuń
  5. Sernik wygląda przepięknie, mnie często opadają niestety więc mam pytanie,
    Czy piekarnik ma być nagrzany do 160 stopni przed włożeniem sernika, ile minut wcześniej najlepiej włączyć piekarnik? Czy budyń miksujemy mikserem czy mieszamy ręcznie?
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
    Joasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze zapomniałam zapytać jak długo miksować każdą łyżkę twarogu, czy około 30s tylko do połączenia czy można dłużej?

      Usuń
    2. Piekarnik musi myć już nagrzany. Ja rozgrzewam ok. 10 minut, ale to zależy od piekarnika.
      Budyń wrzucamy jeszcze podczas miksowania mikserem.
      Twaróg można miksować dłużej (można wrzucać większe porcje twarogu, to nie ma aż tak dużego znaczenia). Sukces puszystości polega na krótkim mieszaniu z pianą z białek. Dlatego mieszamy łyżką :)

      Usuń
  6. Dziękuję za podpowiedź:) Mam nadzieję, że wyjdzie podobny do tego, który tak wspaniale się prezentuje na zdjęciu i filmie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pani Aniu,
    Na te święta postanowiłam upiec sernik z Pani przepisu, gdy jest powiedziane aby utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę zawsze mam problem z wychwyceniem tego momentu, czy Pani swoim mikserem masło z cukrem przed dodaniem żółtek uciera około 3 minuty, czy raczej 10min. wiem, ze to jest indywidualna sprawa, proszę jednak o wskazówkę dla mnie:)
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    rozumiem o co chodzi, bo też go kiedyś nie wychwytywałam i przez to miewałam zakalce w ciastach.
    Przyjmijmy, że 10 minut (zawsze lepiej dłużej niż za krótko). Masa ma być dobrze utarta, zmienić kolor na jaśniejszy. Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. witam czy może być twaróg gotowy z wiaderka??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Najczęściej robię z twarogu z wiaderka.

      Usuń
  10. Mam pytanie: Czy po utarciu masła z cukrem żółtka dodajemy od razu wszystkie razem czy pojedyńczo, po dodaniu żółtek miksujemy krótko do połączenia masy czy kilka dodatkowych minut aby bardziej napuszyć masę?
    Serdecznie dziękuję za odpowiedź:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółtka można wrzucić razem. Puszystość zagwarantuje piana z białek :)

      Usuń
  11. Ciekawe czy ten serniczek upiecze mi sie w piekarniku gazowym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego niestety nie potwierdzę, ale proszę koniecznie dać znać jak poszło.

      Usuń
    2. Ale zakładam, że będzie dobrze :)

      Usuń
    3. Sernik wyszedł ok - ciasto smakuje nieziemsko :)Wprawdzie potrzymałam Go 10 minut dłużej w piekarniku ale opłacało się. Juz dawno nie jadłam takiego sernika wiedeńskiego. Wszystkim gorąco polecam ten przepis. Mega szybko się robi i jeszcze szybciej znika z talerza :) Pozdrawiam

      Usuń
    4. Bardzo się cieszę! Pozdrawiam :)

      Usuń
    5. Super jest ten Wasz blog - muszę się w niego wgłębić i dołączyć do Was na fb. ;)

      Usuń
    6. Dziękuję :) Blogi prowadzimy każda osobno - tylko filmiki są wspólne :)

      Usuń
  12. Aniu chcę upiec ten sernik napisz mi czy jak będę piekła go na papierze to czy boki blaszki mam czymś posmarować czy nie jest to konieczne,pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba smarować boków - radzę jednak nie przetrzymywać go później w blaszce (jeśli nie jest cała wyłożona papierem), bo sernik przechodzi "metalicznym smakiem".

      Usuń
  13. Witam. Czy do sernika można dodać przyprawę do sernika i mas serowych?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam składu takiej przyprawy więc ciężko mi powiedzieć. Z podanych składników otrzymujemy sernik - jeżeli ktoś ma ochotę to może dodać np. dodatkowy aromat czy bakalie.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.