10:30

Ciasto kruche z rabarbarem i rosą


Ciasto na kruchym spodzie, z kawałkami rabarbaru, zwieńczone miękką bezą, na której pojawia się śliczna złota rosa. 
Rabarbar można zamienić na inne sezonowe owoce - robiłam je również z jabłkami. 

Składniki (tortownica 26 cm):
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder (1/4 szklanki do ciasta i 1/2 szklanki do bezy)
  • 4 średnie łodygi rabarbaru







Z żółtek, masła, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód blaszki (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Na cieście ułożyć kawałki rabarbaru. 
Białka ubić na sztywno z 1/2 szklanki cukru pudru i wyłożyć na rabarbar. 
Piec w 170 stopniach około 35 minut (jeżeli beza zacznie za mocno brązowieć to można z wierzchu przykryć ciasto papierem do pieczenia. 

Podczas studzenia na cieście wytworzy się rosa:)

Przepis dodaję do akcji:


7 komentarzy: