niedziela, 26 maja 2013

Tarta z kremem czekoladowym i bezami


W Dzień Matki nie można sobie odmawiać przyjemności, prawda?:)
Ta tarta ma wszystko co lubię: kruche ciasto, krem czekoladowy i bezy. 
Siedzę sobie, zajadam i myślę, że mimo wszelkich niedogodności fajnie jednak jest być mamą:)
Bo tych miłych chwil jest jednak zdecydowanie dużo, dużo więcej:)

Składniki kruchego spodu (tortownica lub forma do tarty 26 cm):

  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
Składniki zagnieść i powstałym ciastem wyłożyć dno formy z około 1 cm brzegiem. Ciasto nakłuć widelcem. Piec ok. 18 minut w 200 stopniach. 



Składniki masy:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 3-4 łyżki kakao
  • 50 g masła
 Z powyższych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Można również skorzystać z gotowego budyniu czekoladowego (wtedy budyń ugotować z 400 ml mleka), ale dla mnie jest w nim za mało kakao:). Wystudzony budyń zmiksować z masłem (masło w temp. pokojowej) i powstałą masę przelać na przestudzone ciasto. 

Bezy:

  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Do ubitych białek dodawać małymi porcjami cukier puder. Masę nakładać małymi porcjami (łyżeczką lub przy pomocy szprycy albo rękawa cukierniczego) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 140 stopniach. Ostudzone bezy ułożyć na wierzchu tarty. 
Tartę najlepiej przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce. 


Z okazji Dnia Matki wszystkie mamy i nie tylko zapraszam do odwiedzenia bloga Oli i poznania innych mam, w ramach akcji:




10 komentarzy:

  1. piękne :) dziś już nie dam rady upiec, ale na pewno w przyszłości... Dziś były na szybko- muffinki z czekoladą z Twojego przepisu :) Są tak rewelacyjne, że za same te muffinki polecam Was blog każdemu :) Dziś do czekolady dołożyliśmy z synkiem wszystkie możliwe bakalie jakie były w domu :p a druga blacha była z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martyna - niezmiernie mi miło, ze mój muffinkowy przepis cieszy się takim powodzeniem:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Smakowita tarta. :) Też tak sobie myślę, ze mimo wszelkich trudności fajnie jest być mamą.
    Aniu, a Ciebie to w ogóle podziwiam :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękuję i również świątecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  3. mniaaam :) to się nazywa miłe świętowanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - do tego laurka i obiad w większości przygotowany przez męża:)

      Usuń
  4. Fantastyczna tarta:) .... a mamą jest cudownie być:) ....bo usmiech naszego dziecka wynagradza wszystko:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę cudowne ciacho, same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.