09:41

Ciasto z rabarbarem

W sezonie przynajmniej raz trzeba upiec ciasto z rabarbarem. Oczywiście na jednym razie zwykle trudno poprzestać;) 
Ciasta z owocami z zasady bywają lżejsze, a to szczególnie, ponieważ przyrządza się je na śmietanie - w wersji light można je przygotować bez kruszonki (ale radzę się jednak skusić na wersję z kruszonką)






Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g śmietany (użyłam 16%, ale może być też 12%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże łodygi rabarbaru
  • kruszonka: 8 łyżek mąki, 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru


Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 








Na wierzchu ułożyć plasterki rabarbaru i wszystko posypać wcześniej przygotowaną kruszonką (podane składniki rozetrzeć w dłoniach tworząc kruszonkę). 
Piec około 40 minut w 200 stopniach. 








Przepis dodaję do akcji:


21 komentarzy:

  1. Wspaniała propozycja! kwaśność rabaru ze słodkim ciastem i kruszonką jest napewno fantastyczna.Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka..U mnie w sezonie obowiązkowo też musi być ciasto [ i to nie jedno] z rabarbarem..ale u mnie wiosna przyszła z opóźnieniem i jeszcze czekam na rabarbar..ale jeszcze kilka dni i już będę mogła zerwać i cos zrobić..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - ja właśnie rozmyślam co kolejnego przyrządzę z rabarbarem:)

      Usuń
  3. Rabarbar i kruszonka hmm pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej, to już jest rabarbar! zawsze mnie to zaskakuje! pyszna propozycja, dobrze że nie tradycyjny drożdżowiec, tylko taki lżejszy ten placek :) muszę się za rabarbarem rozejrzeć.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - obstawiam, że i w bento się znajdzie:)

      Usuń
  5. świetne ciacho, muszę upiec :), a u mnie dziś było drożdżowe z rabarbarem i kruszonką :) powtórka z czwartku bo się domagano haha- jest sezon na rabarbar to trzeba korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PyszneKaprysy - wcale się nie dziwię, że była powtórka:)

      Usuń
  6. Ja też już myślę o cieście rabarbarowym, bo to już przecież najwyższy czas i pora :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanna - zdecydowanie nastał ten czas:)

      Usuń
  7. Oj tak, na jednym cięzko poprzestać:) .... ja też wczoraj wieczorem piekłam i dziś już prawie nie ma:) .... co do Twojego ciasta, to piekłam już z kefirem i jogurtem, ale ze śmietaną nie:) buziaka zasyłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - to koniecznie spróbuj - jest bardziej suche od jogurtowego i wydaje mi się, że mniej "zakalcogenne":)

      Usuń
  8. To jest właśnie to czego od dawna szukałam-idealne ciasto do wszystkich owoców:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - zgadza się. U mnie czeka na truskawki:)

      Usuń
  9. pychota!:)
    takie ciasto to niedołączna majowa klasyka..
    pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto dzis upieczone! rabarbaru dałam dużo więcej niż w przepisie, a śmietanę dałam 18% bo akurat taka była. Ciasto wyszło bardzo dobre, lekkie i puszyste! Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - cieszę się i niezmiernie mi miło, że skorzystałaś z mojego kolejnego przepisu!:)

      Usuń
    2. Na Twoim blogu sa przepisy z jednej strony - smaczne, nieskomplikowane no i zawsze się udają !!! I dzieci je lubią! I o to chodzi! Sylwia

      Usuń