niedziela, 12 maja 2013

Ciasto z rabarbarem

W sezonie przynajmniej raz trzeba upiec ciasto z rabarbarem. Oczywiście na jednym razie zwykle trudno poprzestać;) 
Ciasta z owocami z zasady bywają lżejsze, a to szczególnie, ponieważ przyrządza się je na śmietanie - w wersji light można je przygotować bez kruszonki (ale radzę się jednak skusić na wersję z kruszonką)






Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g śmietany (użyłam 16%, ale może być też 12%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże łodygi rabarbaru
  • kruszonka: 8 łyżek mąki, 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru


Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 








Na wierzchu ułożyć plasterki rabarbaru i wszystko posypać wcześniej przygotowaną kruszonką (podane składniki rozetrzeć w dłoniach tworząc kruszonkę). 
Piec około 40 minut w 200 stopniach. 








Przepis dodaję do akcji:


21 komentarzy:

  1. Wspaniała propozycja! kwaśność rabaru ze słodkim ciastem i kruszonką jest napewno fantastyczna.Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka..U mnie w sezonie obowiązkowo też musi być ciasto [ i to nie jedno] z rabarbarem..ale u mnie wiosna przyszła z opóźnieniem i jeszcze czekam na rabarbar..ale jeszcze kilka dni i już będę mogła zerwać i cos zrobić..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - ja właśnie rozmyślam co kolejnego przyrządzę z rabarbarem:)

      Usuń
  3. Rabarbar i kruszonka hmm pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej, to już jest rabarbar! zawsze mnie to zaskakuje! pyszna propozycja, dobrze że nie tradycyjny drożdżowiec, tylko taki lżejszy ten placek :) muszę się za rabarbarem rozejrzeć.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - obstawiam, że i w bento się znajdzie:)

      Usuń
  5. świetne ciacho, muszę upiec :), a u mnie dziś było drożdżowe z rabarbarem i kruszonką :) powtórka z czwartku bo się domagano haha- jest sezon na rabarbar to trzeba korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PyszneKaprysy - wcale się nie dziwię, że była powtórka:)

      Usuń
  6. Ja też już myślę o cieście rabarbarowym, bo to już przecież najwyższy czas i pora :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanna - zdecydowanie nastał ten czas:)

      Usuń
  7. Oj tak, na jednym cięzko poprzestać:) .... ja też wczoraj wieczorem piekłam i dziś już prawie nie ma:) .... co do Twojego ciasta, to piekłam już z kefirem i jogurtem, ale ze śmietaną nie:) buziaka zasyłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - to koniecznie spróbuj - jest bardziej suche od jogurtowego i wydaje mi się, że mniej "zakalcogenne":)

      Usuń
  8. To jest właśnie to czego od dawna szukałam-idealne ciasto do wszystkich owoców:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - zgadza się. U mnie czeka na truskawki:)

      Usuń
  9. pychota!:)
    takie ciasto to niedołączna majowa klasyka..
    pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto dzis upieczone! rabarbaru dałam dużo więcej niż w przepisie, a śmietanę dałam 18% bo akurat taka była. Ciasto wyszło bardzo dobre, lekkie i puszyste! Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - cieszę się i niezmiernie mi miło, że skorzystałaś z mojego kolejnego przepisu!:)

      Usuń
    2. Na Twoim blogu sa przepisy z jednej strony - smaczne, nieskomplikowane no i zawsze się udają !!! I dzieci je lubią! I o to chodzi! Sylwia

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.