17:30

Zupa z zielonych szparagów


Były już zupy z białych szparagów, więc czas i na zielone.
Zupa jest bardzo prosta i właściwie składa się z dwóch składników - chodzi o to, żeby nic nie zdominowało smaku szparagów. 
Przepysznego smaku moim zdaniem. 






 Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie śmietanka
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować około 10 minut. Szparagi umyć i obrać, a następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i dodać do gotujących się ziemniaków. Dodać oliwę oraz sól i gotować do momentu aż szparagi zmiękną (krótko). Odłowić kilka kawałków (najlepiej główek szparagów) i zmiksować. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną śmietanki. Podawać z wcześniej odłowionymi cząstkami szparagów:)

Zupę (w opcji bez śmietany i pieprzu, z małą ilością soli (lub bez)) można podać dziecku po ukończeniu 8 miesiąca życia. 

16 komentarzy:

  1. Zupa wygląda na pyszną, chyba też zrobie tę zupkę dla dzieci. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - mam nadzieję, że będzie im smakować:) U mnie Olek szparagów nie chce tknąć. Za to dziewczyny uwielbiają:)

      Usuń
  2. Aneczko wybacz :) muszę zadać to pytanie: dlaczego Ty taki mezalians popełniłaś? Królewskiego szparaga z plebejskim ziemniakiem połączyłaś ? (najważniejsze, że dzieciakom smakowało) ale.... ja to tylko francuskie szalotki i creme fraiche do swojej dodaje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwono - ziemniak nie jest plebejski!!!:) Ziemniak jest cudowny i niezastąpiony:) A znalazł się w tej zupie ze względu na wiek dziewczynek (zwłaszcza Hani:))

      Usuń
  3. Zupa super:) Dziewczyny jeszcze fajniejsze:)))) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - serdecznie dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Smakowita :) zdjęcia z dzieciakami cudne :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - cieszę się, że się podobają:)

      Usuń
  5. pysznie wygląda też takie robię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz, że z zielonych jeszcze zupy nie robiłam? Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - to koniecznie spróbuj:)

      Usuń
  7. Piękny kolor:)Na wiosenne chłody taka zupka na pewno jest najcudowniejsza :)Tylko...skąd ja takie śliczne dziewczynki wezmę?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - chętnie wypożyczę na kilka godzin:)

      Usuń
  8. Aniu TwojeCóreczki są po prostu piękne:) ....a zupa bardzo fajnie się prezentuje i jeszt szybka:)

    OdpowiedzUsuń