niedziela, 19 maja 2013

Szparagi w cieście francuskim


Dwa składniki. 
10 minut przygotowania
30 minut zapiekania. 
Chwila na ostudzenie:)

Takie szparagi idealnie wystąpią w roli ciepłej przekąski bądź jako danie np. na kolację. 
Szparagi uwielbiam w każdej postaci, ale przyznaję, że w zapiekanych pozostaje najwięcej aromatu. 
Podstawą jest zakup świeżych szparagów (powinny skrzypieć, gdy się je ociera o siebie w dłoniach, a końcówki nie mogą mieć brzydkiego zapachu). 
Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą i obieramy:
 - należy odkroić ok. 1/3 łykowatej łodygi (jeśli chwycimy szparaga w obie dłonie i mocno wygniemy to pęknie dokładnie na granicy łykowatości:), a następnie obrać przy pomocy obieraczki (możecie zobaczyć to na naszym filmiku).

Składniki:
 - 1 opakowanie ciasta francuskiego
 - pęczek zielonych szparagów



Ciasto francuskie pociąć na paski (tyle ile sztuk szparagów posiadamy), a następnie zawinąć je dookoła szparagów tworząc spiralki. Można je posolić i posypać pieprzem, ale ja zapiekłam bez żadnych przypraw - takie lubię:)


Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach. 

12 komentarzy:

  1. skojarzyły mi się z takimi mega zdrowymi i dobrymi, grubaśnymi paluszkami. mniami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio na blogach dużo szparagów w cieście francuskim ;) bardzo mi się podobają te Twoje, bo tak fikuśnie jest zaplotłaś, takiego jeszcze nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł:) wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie się prezentują! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, tak owiniętych jeszcze nie widziałam, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ah takich to jeszcze nie jadłam :) fajna opcja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam pod ciasto francuskie władować jeszcze szynkę szwarcwaldzką lub parmeńską, pyyycha.
    I jak ładnie Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetny pomysł AniU!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prostota jest najsmaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.