środa, 25 lipca 2012

Lody owocowo-śmietankowe (nektarynkowe)


Wczoraj spełniałam kulinarne zachcianki Olka, a menu trzeba przyznać było dość oryginalne. Na wstępie odmówiłam lepienia ruskich pierogów:) Może nie tyle odmówiłam co przesunęłam w czasie:) W każdym razie (mimo upału za oknem) ugotowałam zgodnie z zamówieniem: wielki gar krupniku (spotkał się również z żywym zainteresowaniem pozostałych członków rodziny). Coś jest w upałach, że chce się takiego prostego jedzenia - nawet ciepłego:) Na drugie danie 8 latek zażyczył sobie czegoś z kurkami. Zrobiłam więc makaron z sosem śmietanowo-kurkowym. A na deser już sama z siebie zaproponowałam jakieś lody owocowe. I tu młody mnie zaskoczył, bo zaproponował nektarynki... Zrobiłam:) Nie jadłam wcześniej lodów nektarynkowych, ale przyznaję, że pomysł był niezły. 
Dziś więc dla ochłody zapraszam na lody:) Na krupnik też przyjdzie czas...w jakiś chłodniejszy dzień:) A nektarynki w tym przepisie możecie oczywiście zastąpić również innymi owocami. 



Składniki:

  • 3 duże dojrzałe nektarynki
  • 330 g śmietanki 30 %
  • cukier puder do smaku (u mnie 5 łyżek)
Schłodzoną śmietankę ubić na wysokich obrotach na sztywno i pod koniec ubijania dodać cukier puder (na początek 3-4 łyżki). 
Nektarynki obrać ze skórki, wyrzucić pestkę i zmiksować na papkę (przy użyciu blendera). Mus nektarynkowy wymieszać z ubitą śmietaną. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
Pomysłodawca:) od razu zjadł dwa:)
Część lodów zamroziłam w foremkach (takich z Ikea), a pozostałe w plastikowym pojemniku (te w pojemniku dobrze jest w trakcie mrożenia co jakiś czas przemieszać). Zamrażały się około 5 godzin. 

Z moim przepisem dołączam do akcji Morelkowo-Brzoskwiniowo 4.



18 komentarzy:

  1. Jak to młody pomysłodawca (a raczej jego zachcianka) może być kulinarną inspiracją :). Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - a u nas tak często bywa, że się komuś coś zamarzy a ja próbuję to zrealizować:)

      Usuń
  2. lodów z nektaryn jeszcze nie próbowałam, a zapowiadają się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te lody! Rewleacja po prostu! I w dodatku nektarynkowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nektarynkowe lody - brzmi fantastycznie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maugustyna - również pozdrawiam:) i polecam lody dla ochłody:)

      Usuń
  5. Zaskoczyłaś mnie tymi Olkowymi zachciankami. Krupnik rozumiem, nektarynkowe lody też. Ale kurki?
    No i oczywiście dziękuję Aniu za udział.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - cała przyjemność po mojej stronie:)A Olek jest wyjatkowo "grzybożerny":)

      Usuń
  6. caly zestaw jedzeniowy jak najbardziej mi odpowiada:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - nam też odpowiadał:)Choć krupnik to zupa bardziej jesienno-zimowa:)

      Usuń
  7. Oj jak dawno nie jadlam krupniku... A takie fajne resztki kuraka pieczonego walaja sie po lodowce... w sam raz do zageszczenia takiej mocno warzywnej, pelnej kaszy, aromatycznej... mmmm... rozmarzylam sie...
    A lody wygladaja cudnie! :) U nas nareszcie lato, wiec sie przyda jakis nowy pomysl na ochlode :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia1977 - krupnik zajadali przez dwa dni. Olek zjadł taką ilość, że aż się o niego obawiałam:)

      Usuń
  8. Aniu,
    naprawdę przepyszne lody!
    Takie letnie,sezonowe.

    Pięknego imieninowego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ciekawe lody! Chętnie też bym zjadła ze dwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - nasze dotrwały do poranka dnia następnego i zniknęły ekspresowo:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.