wtorek, 17 lipca 2012

Drożdżówki z malinami


Straszliwą miałam ochotę na jagodzianki, ale w pobliskim sklepie jagody były nie pierwszej świeżości. Za to maliny przepiękne. Skusiły mnie:)
Drożdżówki wyszły przepyszne: stosunkowo mało ciasta a dużo owoców. Takie lubimy najbardziej:)





Składniki (na 20 średniej wielkości drożdżówek):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka + 4-5 łyżek do smarowania drożdżówek po wierzchu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 100 g stopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • maliny (około 250 g) + kilka łyżek cukru do posypania malin
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia po wierzchu
Wszystkie składniki (poza malinami i mlekiem oraz cukrem do posypania) wrzucić do miski i wymieszać. Ja mieszałam przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami, ale oczywiście można też ręcznie. Gdyby ciasto zbyt mocno się kleiło należy zwiększyć ilość mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. 


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na placek o grubości około 5-6 mm. Z placka wycinać kwadraty o boku ok. 15 cm. Na środku każdego kłaść 5-6 malin i lekko posypywać je cukrem. Przeciwległe rogi sklejać do środka (patrz zdjęcia powyżej). 

Uformowane drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarować mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.

27 komentarzy:

  1. ja w ten weekend też piekłam drożdżówki z malinami (ale i z jagodami), pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga-aa - ostatnio dużo słodkiego pieczesz:), ale ja Cię doskonale rozumiem:):):)

      Usuń
  2. O, mam maliny - kusząca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna- nie zwlekaj i wypiekaj:)

      Usuń
  3. Cudowne! Z malinami to naprawdę smakowita sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dokładnie:) maliny świetnie się w drożdżówkach odnajdują:)

      Usuń
  4. Wyglądają pysznie..muszę zrobić..ale poczekam na swoje maliny..jeszcze dojrzewają..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - ze swoimi to już w ogóle będą super:)

      Usuń
  5. Aniuuuuuu....
    Błagam o jedną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - gdybym mogła przesłać wirtualnie to dostałabyś nie jedną:)

      Usuń
  6. Wyglądają wspaniale. Akurat mam pełną łubiankę pysznych malin:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosenka27 - dziękuję:) z pewnością z Twoich malin też powstanie coś przepysznego:)

      Usuń
  7. Ale ładne! a maliny uwielbiam, więc na pewno bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatrice - dziękuję:), a pachną tak, że ciężko się oprzeć:)

      Usuń
  8. Fajny kształt drożdżówek, a tak prosto się je formuje :) Aniu, ale mi się takich chce... Czytałaś w moich myślach chyba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OlaCruz - mowa:), to telepatia:)

      Usuń
  9. jeszcze w tym sezonie nie jadłam jagodzianek. oj kusisz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asieja - ja też nie, tylko kupne, ale żadna nie spełniła moich oczekiwań:)

      Usuń
  10. Jak Ty kusisz straszliwie... Błagałabym jak Amber o jedną, a nawet o kawałeczek :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - nie chciałam kusić:) tylko inspirować:):):)

      Usuń
  11. Z wielką chęcią poczęstowałabym się taką drożdżóweczka:) ... im wiecej owoców tym lepiej:) buziaka zasyłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - też tak uważam, chociaż Olek akurat jest odmiennego zdania i stwierdził, że owoców jednak trochę za dużo jak dla niego:)

      Usuń
  12. fajne, takie koszyczki zrobiłaś - w takiej formie robię tzw. Koszyczki Kryśki, tylko z półkruchego ciasta i z marmoladą. Ale takie drożdżówki z malinami to wspaniała sprawa na popołudniową przegryzkę.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika - to mnie zaintrygowałaś tymi koszyczkami Kryśki:)

      Usuń
  13. Chodzą za mną wypieki malinowe strasznie, może wreszcie dziś mi się coś uda :)
    Te drożdżówki pewnie smakują cudownie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Usagi - teraz wysyp malin więc idealny na to moment:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.