niedziela, 22 lipca 2012

Ciasto z jagodami i malinami


Ciasto na specjalną okazję. 11 rocznica ślubu to w końcu wielkie wydarzenie:) W zeszłym roku świętowaliśmy tak (klik)
Ciasto przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Zgodnie z preferencjami męża miało zawierać: biszkopt owoce i galaretkę. Niejednokrotnie piekłam już ciasta tego typu, ale z ręką na sercu przyznaję, że to jest naj, naj, naj:). Za rok trudno będzie mi je pobić jakimś nowym wypiekiem:)

Składniki biszkoptu blaszka 33 cm x 22cm (tu zobacz jak upiec biszkopt):

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół i spodnią połowę nasączyć ponczem.

Składniki ponczu:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie sok z 1/3 cytryny (tym razem nie dodawałam)
Składniki masy śmietankowo-serowej:
  • 500 g twarogu śmietankowego (naturalnego)
  • 300 g śmietany 30%
  • cukier puder do smaku (u mnie trzy łyżki)
  • 1/3 szklanki jagód (do części masy)
Przy pomocy miksera ubić twaróg z dodatkiem śmietany (wlewać ją cienkim strumieniem). Na koniec dodać cukier. 
Biszkopt przełożyć 2/3 masy śmietankowo-serowej. Przykryć drugą częścią biszkoptu, którą również nasączyć. Pozostałą część masy zmiksować z jagodami i wyłożyć ją na wierzch biszkoptu.

Dodatki:
  • 3/4 szklanki jagód
  • 3/4 szklanki malin
  • 2 galaretki (truskawkowa lub owoce leśne) rozpuszczone w 800 ml wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu)
Na masę z dodatkiem jagód wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić i przechowywać w lodówce. 

Przepis dodaję do akcji Jagodowo nam 4




21 komentarzy:

  1. Aniu chociaż ciasto wygląda cudnie, wierzę, że za rok zrobisz coś jeszcze wspanialszego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - będę się starała:)

      Usuń
  2. uwielbiam takie ciasta ! Pysznie wygląda ! I jeszcze raz wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! z chęcią bym zjadała, bo bardzo lubię takie ciasta z owocami! lekkie, pyszne... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatrice - właśnie jego niewątpliwą zaletą jest ta lekkość i owocowość:)

      Usuń
  4. 11 lat! hoho, to pokaźna rocznica! :) Wszystkiego dobrego dla Was :) Mój mąż pewnie też byłby zachwycony takim ciastem... Niedługo i nasza rocznica, więc może pożyczę przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beti - Dziękujemy:) Pożyczaj śmiało i świętujcie:)

      Usuń
  5. Z komentarza Janka wnoszę, że nie tylko ciasto, ale cała impreza rocznicowa była udana. 100 lat szczęścia wciąż jeszcze młodej parze!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - było miło:) i słodko:) Dziękujemy:)

      Usuń
  6. Wszystkiego naj naj! W weekend też jadłam urodzinowy torcik z malinami i jagodami, to jest niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - dziękujemy:) Połączenie jagód z malinami jest boskie:)

      Usuń
  7. Świetne połączenie:) Piękne ciasto Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo smakowita kostka, więrzę, że przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. LLordzikowi by posmakował, zresztą mi też, w tym roku przekonałam się do ciast z galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Spóźnione, ale gorące życzenia..moja rocznica ślubu niedługo też będzie..muszę zrobić też jakiś torcik..a Twój wygląda pysznie..

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratulacje, ja też się spóźniłam ale szczerze życzę Wam jeszcze takich 11 rocznic ze 4 lub więcej.
    Jeśli chodzi o ciasto to tego typu słodkości (biszkopt, masa i galaretka owocowa) bardzo letnio mi się kojarzą. Można je przecież robić cały rok, ale jednak lato w nie obfituje. Jeśli najpyszniejsze, to może się skuszę.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. Mm.. ależ to ciasto wybornie wygląda;)
    Ps: Dziękuję pięknie za Twój udział w akcji:*

    Olcik

    OdpowiedzUsuń
  13. No i rocznicy serdecznie gratuluję rzecz jasna!!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.