sobota, 28 lipca 2012

Jagodzianki


Zanim je zrobiłam jadłam w wielu cukierniach (w różnych miejscach Polski) co rusz tracąc nadzieję na znalezienie  prawdziwych jagodzianek. Trafiałam na ciężkie buły z pseudojagodowym nadzieniem (np. jagody z jabłkiem lub jagody w formie czegoś o strukturze kisielu z wyraźnie wyczuwalnym smakiem mąki ziemniaczanej brrrr). W jednej z warszawskich cukierni prawie trafiłam, ale mimo wszystko to nadal nie było to. A Agata z Eksperymentalnie kusiła swoim jagodziankami. I wreszcie doszło do tego, że zapatrzyłam się na nie wieczorem, a potem majaczyły mi się pół nocy. Nie było odwrotu! Zdobyłam jagody i oto są (a właściwie to już nie ma:)). Najprawdziwsze z prawdziwych. Mięciutkie, delikatne i wypełnione JAGODAMI! Przysięgłam sobie, że już nigdy nie tknę kupnych. 

Składniki (porcja na 20 średniej wielkości jagodzianek):

  • 4 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłego mleka + 3 łyżki do smarowania po wierzchu
  • 1 (niepełna) szklanka cukru
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 300 g jagód + 5 łyżeczek cukru
  • cukier puder do oprószenia po wierzchu
Do miski wsypać mąkę i cukier. Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Rozczyn wlać do miski z mąką. Dodać pozostałe mleko oraz sól i masło. Całość wyrobić (ja mieszałam przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami). Gdyby ciasto za mocno się kleiło można dosypać odrobinę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoja objętość. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lub stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować (można rozpłaszczyć rękoma) na placek o grubości 1 cm. Przy pomocy szklanki wykrawać kółka. Lekko je rozciągać i na środku kłaść jagody (wcześniej jagody wypłukać i osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem). Na każde kółko kłaść około 2 łyżeczek jagód. Boki kółka skleić i uformować bułkę. Moje były lekko podłużne. Uformowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarować mlekiem. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. 

Przepis dodaję do akcji Jagodowo nam 4

21 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Kuchenny bałagan - tak od serca:)

      Usuń
  2. Nigdy sama nie robiłam, zawsze moja Mama piekła pyszne, a ja ciągle zapominam spisać od Niej przepis;) Twoje piękne i pyszne, takie nadziane;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojeprzetwory - to może się skusisz? Robi się naprawdę prosto:)

      Usuń
  3. piękne! puszyste i kształtne

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poprosze! Slicznie wygladaja...

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne:) i napakowane jagodami jak trzeba:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina - innych sobie nie wyobrażałam:)

      Usuń
  6. Cudowne! Uwielbiam jagodzianki:) I najlepiej jak mają tak dużo jagód jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oo tak!
    zdecydowanie przepyszne.
    Z tego przepisu robiłam je i ja ostatnio:)
    Buziak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olcik - przepis zdecydowanie pierwsza klasa:)

      Usuń
  8. O to są prawdziwe jagodzianki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Aga-aa - noooo:) i to jak:)

      Usuń
    2. cieszę się, że wyszły i smakowały :)

      Usuń
  10. wyglądają puchato i smacznie. Jagody to zdecydowanie mój smak lata. a puder z wierzchu zawsze zdmuchuję :)
    ściskam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. Jagodzianki wyglądają przepysznie. Może uda mi się ich spróbować jeszcze w tym sezonie.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.