sobota, 7 stycznia 2012

Ciasto z masą serową i mandarynkami

Kiedy kolejny raz usłyszałam od męża, że chce biszkopt z owocami i galaretką albo sernik, stwierdziłam, że nie mogę się ciągle wykręcać i robić inne ciasta:). Przemyślałam sprawę, przeanalizowałam swoje przepisy i stworzyłam to ciasto. Gościły już u nas podobne, ale to pobiło wszystkie dotychczasowe. Nawet mi, która naprawdę mam awersję do biszkoptów z galaretką, bardzo smakowało. Nawet Olek, który z reguły owoce z ciast wydłubuje, zajadał ze smakiem:).


Składniki biszkopt (tortownica 26 cm):

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 mąki pszennej tortowej
Białka ubić na sztywno z cukrem (przy pomocy miksera). Łyżką połączyć z żółtkami i mąkami. Wlać do blaszki wyłożonej (wystarczy samo dno) papierem do pieczenia. 
Piec 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu, żeby ciasto nie opadło, rzucić nim (w blaszce) z wysokości około 0,5 metra. 
Wystudzony biszkopt przekroić na dwie równe części. 

Składniki masa serowa:
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g masła
Białka ubić na sztywno w osobnej misce. Przy pomocy miksera utrzeć żółtka z cukrem, dodać twaróg i budyń (proszek). 
W garnku roztopić masło, wlać masę twarogową i dodać pianę z białek. Cały czas mieszając zagotować (uwaga nie za długo, bo masa może się zważyć ).






Na wierzch:
  • puszka mandarynek (mała)
  • 2 galaretki pomarańczowe
Ułożyć jeden blat biszkoptu i nasączyć go połową soku z puszki (odsączyć owoce na sitku). Przełożyć gorącą masą serową (zostawić kilka łyżek na posmarowanie ciasta z wierzchu). Położyć drugą część biszkoptu i również ją nasączyć. Posmarować resztą masy serowej. Na cieście ułożyć mandarynki i zalać tężejącą galaretką (z uwagi na to, że ciasto wyszło dość wysokie, pozwoliłam galaretce bardziej stężeć i przekładałam ją kawałkami) - ciasto wyszło wyższe niż blaszka.

25 komentarzy:

  1. Nie dziwię się, że wszystkim smakowało, wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. jejku, takie małe cudeńko...jestem pewna, że moja rodzinka by je pokochała :)

      Usuń
  3. ooo to coś dla mnie! uwielbiam mandarynki!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki prawie torcik:)nie jestem fanką serników ani podobnych im ciast,ale gotowanej masy serowej nie jadlam,a mandarynkowy dodatek zachęca:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kulinarne pasje Ani - delikatnie mandarynkowe, ale według mnie właśnie idealnie:)
    Pucinka - ano torcik, masa serowa smakuje jak puszysty, delikatny sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu chyba z nieba mi spadłaś z tym ciastem. Muszę jutro mojemu synowi zrobić ciasto na opłatek dla rowerzystów i nie miałam pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Strasznie kusisz tym ciastem, wygląda rewelacyjnie, uwielbiam wszystkie serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. z pewnością mąż był zachwycony

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie ładne! Śliczne kolorki i musi być pyyyyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. BasiaP - miło mi:)
    Kabamaiga - świetnie się nada, bo to takie "męskie" ciasto:)
    Avelina - jeśli uwielbiasz serniki to zdecydowanie coś dla Ciebie:)
    Kulinarne-smaki - bardzo, nie mógł skończyć z dokładkami:)
    Karmel-itka - cieszę się:)
    Majana - takie ciepłe kolorki to sama radość przy ponurych dniach:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie pomarańczowe!
    A ten kolor barzdo lubię.
    Pysza slodka propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  12. Amber - ja lubię pomarańczowy głównie zimą:)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo słoneczne to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z dodatkiem mandarynek? Świetny pomysł! Ostatnio zaczęły smakować mi biszkopty z dodatkiem kakao ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowity kąsek, do kawy jak znalazł ;]

    OdpowiedzUsuń
  16. to mi się podoba, ale boję się biszkoptu, słyszałam że lubi nie wychodzic :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Aga-aa - co ma nie wyjść? Tylko trzeba dobrze ubić białka:) i koniecznie upieczonym rzucić:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takich barw i smaków, to mi jak najbardziej potrzeba o tej porze roku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Flusso, w oczekiwaniu na wiosnę taka terapia najbardziej skuteczna:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.