18:41

Knedle z mięsem

Kolejny smak dzieciństwa (przypomniany mi ostatnio w rozmowie telefonicznej przez babcię). Długo nie czekałam i zrobiłam. Warto było:) i nie wiem czemu przez tak długi czas pozbawiałam się przyjemności jedzenia knedli z mięsem:). Teraz zdecydowanie częściej będą się pojawiać na naszym stole. 






Składniki ciasta:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • mąka ziemniaczana (1/4 objętości ugotowanych i zmielonych ziemniaków)
  • 1 jajko
  • sól
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i zmielić. Włożyć do miski i uklepać na płasko. Podzielić ziemniaki na 4 części. Jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko, dodać sól i wyrobić na gładką masę. 

















Składniki farszu:
  • 400 g mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 200 g mięsa drobiowego (udka)
  • 1 cebula
  • oliwa
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
Mięso ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Ostudzić i zmielić wraz z 3 ząbkami czosnku. Dodać cebulkę (wcześniej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oliwie), majeranek, sól i pieprz. 
Z ciasta uformować wałek o średnicy 5 cm i pokroić go na 1 cm plastry. 
Każdy plaster rozpłaszczyć w dłoniach i łyżeczką nakładać farsz. Formować kulki. 

Gotować w osolonej wodzie (3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię). Podawać okraszone podsmażoną cebulką. 










W przygotowaniu tego dania aktywnie pomagał mi  7 letni Olek - obrał ziemniaki ze skórki i formował kulki, a nawet knedle w różnych formach:)

32 komentarze:

  1. Mój tato byłby wniebowzięty gdyby miał okazję ich skosztować. Ja zresztą też ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - no to chyba musisz zrobić:)

      Usuń
  2. Mniam! Wieki nie jadłam takich knedli. Pysznie wyglądają u Ciebie Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - to tak jak i ja...naprawdę nie wiem czemu ich nie robiłam wcześniej:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Smak chwili - w pełni podzielam to uwielbienie:)

      Usuń
  4. próbowałam kiedyś zrobić, ale zupełnie mi nie wyszły. Twoje wyglądają cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BasiaP - dziękuję i zachęcam do ponownego spróbowania:)

      Usuń
  5. W taki sposob robie kluski slaskie:) Oczywiscie bez dodatku mieska w srodku - po prostu male kluseczki z dziurka:) Moze kiedys wyprobuje z nadzieniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - zgadza się, tylko ja do klusek śląskich nie dodaję jajka:)

      Usuń
    2. Ja dodaje zoltko jesli mam do 1kg ziemniakow a jesli wiecej (czasami robie wiecej kluseczek) to daje cale jajko:) pozdrawiam!

      Usuń
  6. Aniu, tyle wspaniałych przepisów, które od razu mam chęć wypróbować!
    Na pierwszy rzut pójdzie zupka rybna i ciacho drożdżowe. Potem knedle. :)
    Dziękuję.

    Pozdrowienia z Zieleńca!
    Aaania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz i korzystasz z przepisów. Powodzenia i smacznego:) I miłego wypoczynku!!!:)

      Usuń
  7. Zawsze chciałam je zrobić. Szkoda, że jestem na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buziaczek - ale kiedyś dieta się pewnie skończy...:)

      Usuń
  8. Pyszności. No i nie ma jak pomoc syna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - taka pomoc jest nieoceniona:)

      Usuń
  9. Aniu, co za pyszności ! A u mnie dziś było podobnie - kartacze w dwóch wersjach- z mięsem i wegetariańskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - kartacze brzmią bosko!:)

      Usuń
  10. Osz ty! A ja wczoraj męża naciągałam w Biedronce na takie knedle z mięsiwem i w końcu stanęło na pierogach z truskawkami ;) Wspaniałe knedle, uwielbiam mączne dania. Nigdy sama nie robiłam knedli z mięsem...ach zazdroszczę, chciałabym je dzisiaj zjeść na obiad :(

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - to namów męża na wspólne gotowanie w weekend:)

      Usuń
  11. Fajne te Olkowe knedle .... bardzo lubimy takie z miesem i zawsze zamrażam rosołowe resztki, ażeby od czasu do czasu takowy przysmak zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - dobry pomysł, tylko u mnie nic nigdy z rosołu nie zostaje:)

      Usuń
  12. Trójkątne knedle to na wystawe sie nadaja:)pewnie były najsmaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - nie wiem, bo autor osobiście poddał konsumpcji:)

      Usuń
  13. pracujesz zawodowo?
    jeśli tak to jestem pod wrażeniem, Olek nie chodzi do szkoły??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata - jestem na wychowawczym, a Olek ma ferie:)

      Usuń
  14. Muszę w końcu zrobić! Pyszny obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sue - o pyszny:), jutro robię knedle z truskawkami:)

      Usuń
  15. To jest danie, które tygrysy przedkładają nade wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. z mięsem zjadłabym, ale wole z jagodami - bez cukru rzecz jasna ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny przepis, już dawno takich nie jadłem, chyba trzeba będzie niedługo wypróbować ten przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń