czwartek, 19 stycznia 2012

Bulion rybny z kuleczkami

Jedną z ulubionych zup mojego syna jest rosół. Gotuję go ostatnio dość często i jakoś mu się nie nudzi. Obawiałam się, że taki rybny rosołek mu nie posmakuje, ale sama w końcu musiałam mu ujawnić rybę w składzie, bo jakoś nie poczuł. Według mnie smak ryby był wyczuwalny, ale faktycznie bardzo delikatnie. 
Mięso ryby "przemyciłam" wraz z kaszą manną w kuleczkach. Zupa smakowała całej rodzinie, bez wyjątku. 


Składniki:
  • duży filet z dorsza lub innej morskiej ryby (około 300g)
  • 2 marchewki
  • 1 mały por
  • pół szklanki kaszy manny
  • 1 jajko
  • natka pietruszki (u mnie suszona)
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
Marchewki obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w półplasterki. Warzywa ugotować z dodatkiem soli, pieprzu i liścia laurowego.
Filet rybny zmielić i wymieszać z jajkiem oraz kaszą manną (w zależności od rodzaju ryby ilość kaszy można zwiększyć) i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować kulki i wrzucać do gotującego się warzywnego wywaru. Gotować około 15 minut. 


21 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda. Takiej zupy jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia - wygląd jak wygląd;), ale smakuje wybornie:)

      Usuń
  2. Musiał być pyszny-idealny po zimnym dniu i jeździe na sankach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - dokładnie na taką okazję:)

      Usuń
  3. Rybnego rosołu jeszcze w życiu nie jadłam ....fantastycznie wygląda z tymi kluseczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie nowość. Ale chętnie powtórzyłabym taką zupkę w domowym zaciszu;)

    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panna Malwina - dla mnie w takiej wersji to też nowość i zdecydowanie do powtórzenia:)

      Usuń
  5. Jola - u mnie zupy rybne cieszą się powodzeniem, zwłaszcza łososiowa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja nie jadłam takiej zupki,ale z chęcią bym wciągnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadlam zupy rybnej - wstyd sie przyznac! Ale jakos tak wyszlo. Chyba w koncu trzeba bedzie sprobowac... Twoj pomysl z klopsikami bardzo mi sie podoba. Moje maluchy lubia takie atrakcje!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lejdi-of-the-house - właśnie dlatego wrzucam do zup tego typu kuleczki i inne kluseczki:)

      Usuń
  8. Bardzo mi się podoba, brzmi i wygląda apetycznie. Niestety jeszcze nigdy nie próbowałam ani takiego bulionu, ani żadnej rybnej zupy - trzeba będzie to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Flusso - nawet nie myślałam, że jest tyle osób, które nie jadły rybnej zupy:)

      Usuń
  9. Nie przypominam sobie bym kiedykolwiek taki bulion przygotowała.. Chyba zdecydowanie wolałabym zjeść tą rybkę smażoną albo pieczoną ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam takiego bulionu - czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.