poniedziałek, 2 stycznia 2012

Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami

Dawno, dawno temu kiedy zdarzało nam się kupić ciasto w cukierni:), choć zdarzało się to naprawdę bardzo rzadko:), kupowaliśmy sobie ciasto, którego smak udało mi się właśnie odtworzyć. Nie pamiętam jego nazwy, po głowie chodzi mi "greckie", ale ręki sobie nie dam uciąć:). W każdym razie to ciasto smakowało właśnie tak - a właściwie nie do końca, bo zgodnie stwierdziliśmy, że to domowe jest lepsze. 
Czekoladowe z lekką nutą cynamonu i kawałkami jabłek i orzechów - każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

Tutaj znajdziecie odchudzoną wersję tego ciasta (klik).

Składniki (blaszka 22x33cm):
  • 1 szklanka cukru (moim zdaniem można i 3/4, jeśli ciasto ma być mniej słodkie)
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • 2 jabłka (słodkie)
  • pół szklanki grubo posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na kawałki (ósemka w grubsze plasterki) i posypać cynamonem. Wymieszać z orzechami i odstawić. 
Jajka ubić z cukrem i dodać pozostałe składniki (wszystko wymieszać przy pomocy miksera). 

Na koniec ciasto wymieszać z jabłkami i orzechami (łyżką). Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 180 stopniach. 

34 komentarze:

  1. piękne zdjęcia! apetyczne .

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciacho, właśnie chodzi za mną coś czekoladowego,więc chętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem, a dodatek jabłek i orzechów super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dusia - dziękuję bardzo:)
    Martex.82 - robi się szybko, łatwo a efekt super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta. Chrupnie orzeczek i miejsce wilgotne od jabłka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Slyvvia - też mi odpowiada takie urozmaicenie:)
    Kulinarne-smaki - :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne to ciasto.
    Też kiedyś kupowałam podobne ciasto w cukierni (zanim nauczyłam sie piec ciasta), ale miało ono dodatek marcepana jeszcze. Nazywało się ciasto karaibskie:)

    Pozdrowienia Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa... Ciasto najczęściej pieczone przez moją babcię ;) Świetny przepis, a z doświadczenia wiem, że smak równie dobry! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana - karaibskie, też świetny pomysł, zwłaszcza, ze uwielbiam marcepana:)
    Smaczny Kąsek - ja go z dzieciństwa nie pamiętam, ale z pewnością będę do niego powracać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciasto do mnie przemawia. Lubię jabłka w wypiekach, nadają im wilgotności. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sue - do mnie też ten argument przemówił:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne to ciasto:) zapisuję ten przepis Aniu, bo uwielbiam takie ciastowe klimaty:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow- to by mi smakowało ! Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Magda - cieszę się, że Ci się podoba:)
    Jola - będzie mi miło jak zrobisz:)
    Grażyna - powodzenia i smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu ja bardzo proszę powiększyć zdjęcia u siebie. Robisz coraz to ładniejsze i aż szkoda, że takie malutkie.
    A ciasto super. Troszkę skojarzyło mi się z wiewiórką, tylko tamto białe.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kabaimaga - czy takie są ok?:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wielkością nie :) Zdecydowanie za małe :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wiesz, że właśnie odkryłam, że mogę je sobie sama powiększyć? Ale to nie to samo.

    OdpowiedzUsuń
  18. Kabamaiga - to rozmiar "duży":) Przetestowałam jeszcze "bardzo duży", ale post jest wtedy mniej nieczytelny:)Pozostaje klikanie na zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. W sam raz dla mnie! Czekoladowe.. i do tego z jabłuszkami.. ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto jest już w moich ulubionych:) Dziś piekę kolejny raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mahdallena - cieszę się, że tak przypadło do gustu:)

      Usuń
  21. W końcu nadszedł czas zrobienia tego ciasta:) ..... znikam do kuchni, dam znać jak smakowało:) Buziak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) To czekam na wieści:)

      Usuń
    2. Aniu to ciasto jest u nas hitem, pojawiło się na naszym stole już kilka razy:). Jest szybkie, proste do wykonania, a efekt powalający:) buziaki i dziękuję za przepis, który wykorzystam jeszcze nie raz:)

      Usuń
    3. Jolu - bardzo dziękuję i niezmiernie mi miło, że tak smakuje:)

      Usuń
  22. Witam.
    Przepis wydaje mi sie niesamowity i chcialabym sprobowac go zrobic, tylko mam jedne pytanie. Szklanka zwiera 200 czy 250gr.? Bylabym bardzo wdzieczna na odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  23. izomorfia3
    Miałam ochotę na coś czekoladowego,bezproblemowego i szybkiego w wykonaniu do kawy;
    Użyłam papierówek z ogrodu + dodałam malin 2 garście.
    Mięciutkie;idealne w swojej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto zrobione, nie dodałam orzechów w zamian za to 5 sztuk jabłek. Powiem jedno szybkie , pyszne puszyste delikatne. Bardzo wszystkim smakowało. Dziękuje za przepis :) Polecam zrobić wszystkim niezdecydowanym.

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszny murzynek! Zrobiłam w trochę mniejszej blaszce i pięknie mi wyrósł. Ale następnym razem dodam trochę mniej cukru, bo uważam że był trochę za słodki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak - teraz też bym dała dużo mniej cukru. Naniosę zmianę do przepisu :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.