sobota, 21 stycznia 2012

Ciasto pomarańczowe


Co można zrobić z trzech dużych pomarańczy i jeszcze paru składników? Ciasto, które może "nie wygląda", ale zachwyca smakiem. Przepis znalazłam tu. Ciasto jest niesamowicie wilgotne i idealnie pomarańczowe. Jedyną wadą jest to, że najlepsze po kilku godzinach pobytu w lodówce, ale próbowaliśmy godzinę po upieczeniu i też było pyszne:)
W wykonaniu proste, a efekt zaskakujący. Jeśli lubicie pomarańcze to skuście się koniecznie:).


Składniki:

  • 3 duże pomarańcze
  • 8 płaskich łyżek masła
  • 8 czubatych łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
Pomarańcze dokładnie wyszorować. Otrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. 
Masło, cukier puder i szczyptę soli utrzeć na gładką masę. Dodać utartą skórkę, mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Ciasto jest dość gęste. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem formy (piekłam w tortownicy 26 cm, ale może być też mniejsza blaszka). Piec 40 minut w 170 stopniach. Gorące ciasto nakłuć patyczkiem (ja nakłuwałam dość gęsto wykałaczką) i zalać sokiem z pomarańczy. Wystudzone wstawić na kilka godzin do lodówki. 

34 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - samo ciasto nie jest bardzo pulchne, ale nasączone sokiem robi się przyjemnie miękkie:)

      Usuń
  2. Ostatnio baardzo polubilam takie ciasta! Byle aromatyczne i mocno wilgotne - zjadlabym z wielkim kleksem jogurtu greckiego... Mmmm... :):):) Buziaczki Aniu!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lejdi-of-the-house - o tak, jogurt naturalny byłby tu bardzo na miejscu:)

      Usuń
  3. mniam ...pomarańcze uwielbiam, ale zjadam je w takim tempie, ze wątpię, żeby do ciasta dotrwały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - trzeba kupić w tym celu osobne, bo inaczej się nie da:)

      Usuń
  4. uwielbiam wilgotne ciasta,a jak sa jeszcze pomarancze w skladzie to juz dla mnie bajka:) a tak na marginesie..uoieklam dzie muffinki z twojego przepisu...pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewam - to w takim razie to ciasto dla Ciebie:), cieszę się, że muffinki smakowały. To teraz czas wypróbować czekoladowe:) - najlepsze:)

      Usuń
  5. Mniam, ale bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - wirtualnie przesyłam Ci kawałek:)

      Usuń
  6. Takie teraz bogactwo pomarańczy i można takie cuda piec nawet codziennie :-) Fajne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arven - najlepsza pora na pomarańczowe ciasta:)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Majana - ja też:) ostatnio zastanawiałam się nad grejpfrutem:)

      Usuń
  8. ja też bardzo lubię cytrusowe wypieki, a w ogóle jak dla mnie to wygląda i to bardzo - ja lubię niskie ciasta, a jeszcze jeśli jest wilgotne, no to bosko! Idealnie komponowałby się ten pomarańczowy smak z dobrą czarną kawą! mniam

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - nie pijam czarnej kawy:), ale wierzę Ci na słowo:)

      Usuń
  9. Nie dałabym rady czekać kilka godzin.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - dlatego my spróbowaliśmy od razu po godzinie:)

      Usuń
  10. Zimowe ciasto:)nie kusiło Cie zeby dodac cynamonu?a jeszcze taka duuuuża górke bitej śmietanki...mmmm:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - a wiesz, że ostatnie kawałki zjedliśmy z bitą śmietaną:), a cynamon w tym przypadku raczej nie wskazany - ono jest baaardzo pomarańczowe i by to zagłuszył:)

      Usuń
  11. A tam nie wygląda, wygląda - skromnie i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Usagi - bardzo dobrze powiedziane:)

      Usuń
  12. Bardzo smaczne ciasto i wyjątkowo wilgotne, dawno go nie robiłam, a szkoda. Robiłam też to ciasto też w wersji migdałowej czyli dawałam pół na pół mąkę z mielonymi migdałami i na górę ciasto posypywałam płatkami migdałów, reszta składników podobnie. W każdej wersji smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avelina - migdałowa wersja to super pomysł:)

      Usuń
  13. "Nie wygląda". Co to znaczy? Obraziłaś ciasto tak pisząc, bo moim zdaniem wygląda świetnie i pewnie tak smakuje. Lubię cytrusowe wypieki :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - mam nadzieję, że się jednak nie obraziło:), bo smak zdecydowanie wychwalaliśmy na głos:)

      Usuń
  14. nie jadłam jeszcze nigdy pomarańczowego ciasta, ani też z takim się nie spotkałam, a bardzo lubię pomarańcze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia - nie pozostaje Ci nic innego jak upiec takie ciasto:)

      Usuń
  15. MHmh.. nie wiem dlaczego, ale takie ciasto zjadłabym sobie z dodatkiem ciepłego kakao ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ona - a ja wiem:), bo czekolada i pomarańcze to super połączenie:)

      Usuń
  16. bardzo apetycznie wygląda, pozostaje się tylko skusić :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.