piątek, 6 stycznia 2012

Bliny (z ziemniakami)

Przyznam szczerze, że bliny są w naszym menu nowością. Poszperałam trochę w sieci i przepisów na to danie jest przeogromna ilość. Również składników jakie do ich przygotowania się używa jest ogromna różnorodność. 
Mój apetyt niezwykle pobudził przepis p. Piotra Adamczewskiego na bliny włościańskie. Cytuję go więc bez zmian za autorem. 
Mam nadzieję, że skusicie się na tą wersję blinów - naprawdę warto!


Składniki porcja na 3 osoby:

  • 2 czerstwe kajzerki
  • szklanka mleka
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Składniki sosu (wychodzi go naprawdę sporo):
  • 300 g tłustego twarogu
  • szklanka śmietany 12%
  • łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub pół łyżki suszonego
  • duża drobno posiekana cebula
  • sól
  • pieprz
Bułki pokroić i zalać mlekiem. Kiedy nasiąkną odsączyć i rozdrobnić (mleko wylać). Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sok odcisnąć i wylać. Drożdże rozmieszać z dwiema łyżeczkami ciepłego mleka i cukrem.
 Połączyć bułki z ziemniakami i drożdżami, dodać jajka i wymieszać. Ciasto odstawić na 2 godziny. 
Przygotować sos z cebuli, twarogu, śmietany, rozmarynu, soli i pieprzu. Odstawić w chłodne miejsce. 

Po wyrośnięciu ciasto doprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć na oleju małe placki. Odsączać na papierowym ręczniku nadmiar tłuszczu. 
Gorące bliny podawać z zimnym sosem twarogowym. 

24 komentarze:

  1. jeszcze nie miałam okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie spotkałam się jeszcze z blinami. Czas nadrobić zaległosci!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dusia - a to wbrew pozorom bardzo popularna potrawa:)
    Magda - polecam, bo są naprawdę świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mlask!
    kurczę, mam teraz na nie ochotę:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Olciaky - nie dziwię się:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna potrawa, prosta i jednoczenie wykwintna, zalezy od dodatkow,pomysl na sos te super:-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Forum kulinarne - miło mi:)
    Sabienne - właśnie:) Taka wykwintna prostota:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądaja dokładnie jak te które robiła babcia z innych składników:)dostałam ślinotoku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie wyglądają!
    Mam chęć na takie bliny. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O!!I to cos na co mam ochote!zapisuje w kajeciku na obiad w przyszlym tygodniu!...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale fajne! Blinów z ziemniakami jeszcze nie jadlem. Mus sprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  12. Sue - rozumiem Cię doskonale:)
    Pucinka21 - właśnie, z czego babcia je robi?
    Majana - ja muszę szybko zrobić powtórkę:)
    Ewam - smacznego już dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czyprak Antoni - mus to mus:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zabieram się do blinów (blin?) już od dawna i jakoś mi nie po drodze. Muszę się kiedyś przełamać.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawa wersja. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kabamaiga - blinów:), ja też się zabierałam długo:) Teraz myślę o tradycyjnych - gryczanych:)
    Hania-Kasia - są bardzo delikatne w strukturze i smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Musze zapytać babcie o składniki,ale na pewno było tam kwaśne mleko i chyba soda:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pucinka21 - koniecznie i od razu zdaj relację:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dawno blinów nie robiłam- pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Grażyna - cieszę się, że mogłam o nich przypomnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Będę musiała w końcu się przekonać do blinów ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawa ta wersja z ziemniakami pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.