piątek, 5 lutego 2016

Smerfy - komiks dla dzieci, czyli co czytamy podczas ferii

Nie igra się z postępem

Na każdy wyjazd, choćby nie wiem co, upchniemy do walizek książki. 
Na ferie też zabraliśmy kilka pozycji. Nie mogło oczywiście zabraknąć jakiegoś komiksu. 
Tym razem sięgnęliśmy po klasykę, czyli przygody małych niebieskich stworzonek - znanych wszystkim jako Smerfy. 
Dzieciom komiks "Nie igra się z postępem" bardzo przypadł do gustu - perypetie Smerfów niezmiennie bawią pokolenia i są ponadczasowe. 
W moim przypadku lektura spowodowała potok, a nawet całą lawinę wspomnień: od wyczekiwanej przez cały tydzień niedzielnej wieczorynki, przez niezwykle cenne serie wypukłych naklejek, które bardzo nobilitowały posiadacza - jeśli miał je naklejone na książkach, zeszytach czy piórniku; aż po pamiętne obrazki ze Smerfami wymalowane przeze mnie na ścianie pokoju przy użyciu farb akwarelowych ;)
No i ta charakterystyczna smerfna melodia... "La la la la la la la la la la" :)





"Nie igra się z postępem" - to mądra historyjka ukazująca jak zgubne bywa zachłyśnięcie się nowoczesnością i wynalazkami - moim zdaniem bardzo pouczająca, a przy tym niezwykle zabawna. Spodobała się zarówno 3 i 5-latkom, jak i starszemu bratu. 
Wracając jednak do samych Smerfów. Czy wiecie, że?:

  • Peyo to pseudonim Pierre Culliford'a - jeden z jego brytyjskich kuzynów nie potrafił prawidłowo wymówić zdrobnienia Pierrot i tak powstał "Peyo".
  • Jednym z następców - rysowników Peyo (1928-1992) jest jego syn Thierry.
  • Oryginalna nazwa Smerfów to Les Schtroumpfs - powstała wskutek zabawy neologizmem "schtroumpf" (przetłumaczone na holenderski - "smurf"- słowo to miało zastąpić Peyo "sól", a następnie stało się początkiem językowej zabawy - podobnie jak potem stało się to z językiem Smerfów - smerfnij, posmerfować, smerfnie itp.
  • pierwszy raz Smerfy wystąpiły w 1958 roku w innym komiksie (o średniowiecznej Europie)
  • istnieją teorie, że wioska Smerfów to marksistowska utopia, a Papa Smerf to Karol Marks...
  • Smerfy otarły się też o problem rasizmu (jeśli pamiętacie historyjkę o chorych smerfach (zmieniających swój kolor na purpurowy) - pierwotnie odmienione Smerfy były czarne, ale naniesiono zmiany, aby uniknąć rasistowskich oskarżeń. 


2 komentarze:

  1. U nas też ferie i wakacje nie moga istnieć bez ksiażek:) ... Olko ostatnio zachwyca sę Harrym Potterem:) .... ale komiksy też uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - super, że masz takiego Czytelnika w domu!!! Po mamie :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.