Spontanicznie upieczone, a zawojowało nasze kubki smakowe.
Ciasto jest wyraźnie czekoladowo-migdałowe w smaku, miękkie i niezwykle proste w przygotowaniu.
Składniki (średnia keksówka):
Ciasto jest wyraźnie czekoladowo-migdałowe w smaku, miękkie i niezwykle proste w przygotowaniu.
Składniki (średnia keksówka):
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3 jajka
- 200 g śmietanki 30 %
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- kopiasta łyżka kakao
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia po wierzchu
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietankę, a następnie mąkę, migdały i kakao oraz proszek do pieczenia - wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec, przy pomocy łyżki, wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut - przed wyjęciem nakłuć patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Anula kusisz, oj kusisz:). Cudowne to ciasto:)
OdpowiedzUsuńJola - naprawdę jest cudowne w smaku :)
UsuńCzekoladowy spontan bardzo do mnie przemawia :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-). Jakie rozmiary miala forma do pieczenia? Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuń11 cm x 25 cm
Usuń