czwartek, 25 lutego 2016

Co? Jak? Narysować.

Kiedy myślę lub zabieram się za rysowanie postaci (niestety poskąpiono mi talentu :)), więc rysowanie ograniczam tylko do zabaw z dziećmi), to wracają do mnie słowa pani od plastyki, bodajże z 4 klasy szkoły podstawowej odnośnie wielkości głowy względem reszty. 
Od kiedy wytłumaczyła nam jak to jest z tymi proporcjami, moje postaci wyglądały dużo lepiej. 
Bo z rysunkiem jest tak jak z gotowaniem. 
Na początku trzeba poznać podstawowe zasady i mieć dobry przepis, reszta idzie już wtedy dużo łatwiej i okazuje się, że nie taki diabeł straszny...

Dlatego kiedy Olek zaczął wieczorami rysować w notatniku różne (moim zdaniem całkiem nieźle wyglądające) rzeczy, postanowiłam go wspomóc. 
Bardzo pomocna w tym temacie okazała się książka E.G. Lutz'a "Co? Jak? Narysować."
Książka była debiutem autora i ukazała się w 1913 roku (ponoć autor zainspirował samego Walta Disneya do zainteresowania się animacją), ale oczywiście nic a nic nie straciła na aktualności. 
Książka zawiera przyspieszony kurs rysunku - krok po kroku pokazuje kolejność poszczególnych pociągnięć. Składa się z kilku zdaniowego wstępu i wyłącznie instrukcji rysunkowych.



Prawda, że rysowanie świnki nigdy nie wydawało się aż tak proste?

Jak już na wstępie zauważyłam nie posiadam talentu, ale nawet ja z takimi instrukcjami daję radę. 
A co dopiero dziecko, które ciągnie w kierunku rysowania. 
Olkowi książka bardzo się spodobała - do kompletu zakupić można również szkicownik (cieńszy i lżejszy - można go zabierać ze sobą do szkoły czy na wycieczkę i w wolnych chwilach rysować - w nim oprócz instrukcji, znajdują się również wolne kartki do rysowania)


Myślę, że obie te pozycje (w zestawie lub osobno) mogą być świetnym upominkiem nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych - podczas rysowania można się przecież świetnie zrelaksować :)




6 komentarzy:

  1. super, ja tylko slonce , chmurki i domek potrafie narysowac ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzywa kromeczka - to już zawsze coś :) Ale za to potrafisz gotować :)

      Usuń
  2. Jaka fajna ta książka!Genialna pomoc przy rysowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - Naprawdę ekstra jest! :)

      Usuń
  3. Mi niestety też Bozia poskąpiła talentu ... a z ludźmi to zawsze mam problem:) ... fajna ta ksiązeczka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - nigdy nie jest za późno, żeby poćwiczyć ;)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.