Schab duszony z marchewką to propozycja na smaczny i nie ciężki obiad.
Nie jestem wielka miłośniczką kotletów schabowych (choć od czasu do czasu i ja się skuszę), więc taka wersja schabu bardzo mi odpowiada, a i rodzina zajada ze smakiem.
Składniki (porcja na 4 osoby):
Nie jestem wielka miłośniczką kotletów schabowych (choć od czasu do czasu i ja się skuszę), więc taka wersja schabu bardzo mi odpowiada, a i rodzina zajada ze smakiem.
Składniki (porcja na 4 osoby):
- 4 grube plastry schabu
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula (lub biała część pora)
- papryka suszona
- liść laurowy
- pieprz
- sól
- majeranek
- 3 łyżki oliwy
W rondlu lub głębokiej patelni (ważne żeby naczynie miało pokrywkę) zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę zdjąć i ułożyć plastry schabu. Podsmażyć je z obu stron - nie długo, ale dobrze żeby się lekko zrumieniły. Zalać je wodą (powinna zakryć mięso). Dodać zeszkloną cebulę, liść laurowy, sól, paprykę i majeranek. Naczynie przykryć i całość dusić na małym ogniu przez ok. 30 minut. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę (jeżeli zachodzi taka potrzeba to dodać trochę wody) i gotować aż marchewka zmięknie. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Można podawać z kaszą lub ziemniakami.
Mam marchewkową traumę z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńSisi - :) może się uda przezwyciężyć ;)
UsuńAniu też lubię tak przyrządzane mięsko ... choć i schabowe uwielbiam (choć chyba te z piersi kurczaka bardziej):) Pozdrowionka ślemy
OdpowiedzUsuńJola - ja to schabowe lubię za smak, ale mój żołądek średnio znosi smażoną panierkę :)
UsuńFajnie zrobione mięsko, muszę kiedyś spróbować takiego duszonego schabiku.
OdpowiedzUsuńŚciskam :*
Dawno nie jadłam duszonego mięsa. Chyba pora zrobić :)
OdpowiedzUsuń