Spontanicznie upieczone, a zawojowało nasze kubki smakowe. 
Ciasto jest wyraźnie czekoladowo-migdałowe w smaku, miękkie i niezwykle proste w przygotowaniu.
Składniki (średnia keksówka):
Ciasto jest wyraźnie czekoladowo-migdałowe w smaku, miękkie i niezwykle proste w przygotowaniu.
Składniki (średnia keksówka):
- 1 szklanka mielonych migdałów
 - 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
 - 3 jajka
 - 200 g śmietanki 30 %
 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
 - kopiasta łyżka kakao
 - kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
 - cukier puder do oprószenia po wierzchu
 
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietankę, a następnie mąkę, migdały i kakao oraz proszek do pieczenia - wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec, przy pomocy łyżki, wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut - przed wyjęciem nakłuć patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 



Anula kusisz, oj kusisz:). Cudowne to ciasto:)
OdpowiedzUsuńJola - naprawdę jest cudowne w smaku :)
UsuńCzekoladowy spontan bardzo do mnie przemawia :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-). Jakie rozmiary miala forma do pieczenia? Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuń11 cm x 25 cm
Usuń