10:22

Proste ciasto z jabłkami i żurawiną


Wielokrotnie wypróbowane i zawsze wychodzi. 
Zdecydowanie poziom dla początkujących. 
Tym razem zdecydowałam się na większą ilość jabłek i nie układałam ich płasko, tylko bardziej "najeżyłam" nimi ciasto. 
Dodatkowo wzbogaciłam je o żurawinę, która swoją kwaśnością świetnie się wkomponowała w słodycz ciasta. 

Składniki (tortownica 26 cm):
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju/oliwy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (używam tortowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe jabłka (u mnie słodkie)
  • garść żurawiny


Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
Nadal mieszając mikserem, ale na najmniejszych obrotach dodawać kolejno: żółtka, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica 26 cm) i na wierzchu ułożyć owoce - plasterki jabłek powbijać lekko a na koniec posypać żurawiną. 
Piec około 45 minut w 180 stopniach. 


5 komentarzy:

  1. Lubimy takie sprawdzone przepisy, zwłaszcza Twoje Anuś:) . Nigdy nas nie zawiodły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - niezmiernie się cieszę, że się przydają :)

      Usuń
  2. Smakowite ciacho Aniu! Lubię też takie ciasta, brakuje mi owoców,które mogłabym do takiego ciasta użyć. Oczywiście są jabłka, z jabłkami zawsze pysznie! :) Do tego żurawina i jak znalazł - smaczne ciasto do kawki.
    Pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne, dziekuje za przepis, moja rodzina wlasnie zlizuje okruchy z talerzykow...

    OdpowiedzUsuń