środa, 14 marca 2012

Lepienie pierogów (Bajeczne smaki - film)


Lubicie pierogi? Ja bardzo...:) Lepicie sami? W dzisiejszym filmie prezentuję Oli moją technikę sporządzania ciasta oraz lepienia pierogów. Serdecznie zapraszam. 
Dokładny przepis na pierogi ruskie znajdziecie tu

26 komentarzy:

  1. A już się zastanawiałam czy będziesz robić pierogi na stojąco, a tu jednak nie, przynajmniej nie cały czas :) Ja nie umiem lepić siedząc. Super filmik znowu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - z reguły faktycznie robię na stojąco, bo przy innym blacie:)

      Usuń
  2. Aniu, ja uwielbiam Twoje pierogi :) A farsz do ruskich wspominam do dziś i obowiązkowo zrobię go samodzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola - podjadałyście farsz z Ewą równo:)Cieszę się, że smakował:)

      Usuń
  3. Aniu, pięknie ! Falbankami jestem zachwycona, ja sklejam raz, ale muszę wypróbować twój sposób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - :) bardzo mi miło:), zaskoczysz rodzinę nowym wyglądem pierogów:)

      Usuń
  4. Świetny filmik:)az sie chce zawitać do Waszej kuchni na pyszne pierożki:)techniki lepienia super-musze kiedys wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 -przyjedź i zrobimy razem!

      Usuń
  5. Świetny filmik :) Piękne pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Js28 - bardzo dziękujemy:)

      Usuń
    2. Super prezentacja robienia pierozkow....wieki nie robilam samodzielnie pierogow....mysle ze czas zaczac od nowa!!!!

      Usuń
    3. Czarodziejka - dziękujemy i namawiamy do samodzielnego lepienia:)

      Usuń
  6. fajny filmik :) właśnie sobie uświadomiłam, że moja metoda sklejania pierogów jest na poziomie kilkulatka - na blacie, przy pomocy widelca :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś - głowa do góry:), ale się uśmiałam czytając Twój komentarz:)

      Usuń
  7. Piekna prezentacja:) Ja tez robie pierogi bardzo czesto:) Ale ciasto robie uzywajac miksera (samo sie robi) i dodaje oprocz jajka a wlasciwie zoltka jeszcze 2-3 lyzki oleju. Z ciastem sie super pracuje i lepienie idzie bardzo sprawnie:) Nie robie niestety takich zaawansowanych falbanek ani rozkow na moich pierozkach:) No ale moze kiedys sprobuje - tak dla wizualnego efektu:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - ja czasami dodaję olej do gotowania pierogów (zwłaszcza jeśli mają dłużej czekać na konsumpcję) wtedy nie sklejają się. Bardzo nas cieszy, że filmik Ci się spodobał:)

      Usuń
  8. u mnie dziś też "Dzień Pieroga" a na moim facebooku konkursik ;)Zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - widziałam, że masz bezcenne wsparcie babci:), fajnie, że sobie urządzacie "Dni Pieroga":)

      Usuń
  9. Ja robię akurat wersję bez jajka ...bo tak robiła pewna Babuszka,u której jadłam najlepsze pierogi na świecie:) ...a same pierogi uwielbiam lepic i robić , no może poza wykrawaniem kółek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - Babuszkowe przepisy najlepsze:)ja też bardzo lubię lepić a jeszcze bardziej jeść:)

      Usuń
  10. bardzo fajny ten filmik :) a pierogi chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda k. - bardzo nam miło, że się spodobał:)

      Usuń
  11. Bardzo ładne falbanki mają Twoje pierogi. Uwielbiam pierogi, choć rzadko chce mi się je robić. Jak już się zabiorę to robię z kilograma mąki, trochę zjemy, a resztę zamrażam. Jeszcze mam zapas ze świąt. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avlina - u mnie by nie przetrwały zbyt długo w zamrażarce:)

      Usuń
  12. Aniu,ja uwielbiam lepić pierogi i je jeść!
    Ale takie wspólne pierogowanie jest jeszcze pyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - pierogi zawsze lepią się i smakują najlepiej w miłym towarzystwie:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.