piątek, 23 marca 2012

Maślane rogaliki z czekoladą


Dzisiaj zapraszam na wspaniałe, mięciutkie, maślane rogaliki z nadzieniem z mlecznej czekolady. Najlepsze są świeżo po upieczeniu, ale również następnego dnia smakują wybornie. Proporcje składników na ciasto na rogaliki pochodzą od Oli, reszta to moje modyfikacje:)






Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego) + 3 łyżki do smarowania po wierzchu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 60 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 4,5 szklanki mąki
  • nadzienie: tabliczka mlecznej czekolady
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. 
Tak powstały rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto, które następnie odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na kształt kół o grubości 3-4 mm. Każde z kół podzielić na 8 trójkątów. Na brzegu każdego z nich położyć kostkę (lub pół) czekolady i zawinąć rogalik. 
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia (rogaliki powinny wyraźnie podrosnąć). 






Piec 8-10 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu, jeszcze gorące smarować roztopionym masłem. 




79 komentarzy:

  1. wow, wyglądają ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BasiaP - dziękuję:)

      Usuń
    2. ale świetny przepis, wyszły cudne, pulchne, pachnące i ciepła czekolada w środku... polecam:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Grażyna - dokładnie:), dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń
  3. Alez sliczne! I ta czekolada w srodku... mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - przypominają pewne rogaliki, które można kupić, ale są o niebo lepsze:)

      Usuń
  4. o rany, wyglądają obłędnie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobic takie z czekoladą bo do tej pory zawsze robiłam z konfiturą :)
    wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brenia - z czekoladą są obłędne:)

      Usuń
  6. Zakochałam się w tym ostatnim zdjęciu z wypływającą czekoladą. Pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia - podzielam Twoje uczucie do tego zdjęcia:)

      Usuń
  7. Pięknie puszyste;) Z tak pysznym nadzieniem porywam od razu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DarkANGELika - porywaj póki są:)

      Usuń
  8. Jak pięknie rumiane! Śliczne i pyszne rogaliczki upiekłas:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rogaliki wyglądają perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. skoro zapraszasz, to ja się na kawę wpraszam ;]
    i stos takich rogalików proszę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowite czekoladowe rogaliczki....pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu nawet nie wiesz, jak by mi się w tej chwili przydały. Oj bardzo, bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - :) chyba się domyślam:)

      Usuń
  13. nie no szacunek za te piękne bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  14. Szczęka mi opadła, że takie cuda można zrobić samemu w domu!
    Pięknie Ci wyszły!
    Pozdrawiam,
    aaania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaania - można i to bez większego wysiłku:)

      Usuń
  15. Wow czysta rozpusta i to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchennefascynacje - ja również:)

      Usuń
  16. mniam, mniam cudeńko:) buziak Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne, rumiane, ładnie wyrośnięte. I ta płynna czekolada w środku. Smakowite bardzo :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Och jak ja dawno takich rogali nie piekłam! Lubię z nutellą w środku :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - to musisz to nadrobić i upiec:)

      Usuń
  19. Dziś je robiliśmy z dziećmi.
    Pół dnia nam zeszło, bo rozpętały się się liczne wojny o wałek lub kto pierwszy wbije jajo itp. no i nie wyszły tak efektowne, jak u Ciebie (M. bardzo nie lubi, kiedy mu się narzuca formę i ostentacyjnie zrobił buły i jakiś drób do tego), ale smakowały bardzo!
    Pozdrawiamy!
    aaania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, cieszę się, że smakowały, bo to najważniejsze:) A niezależność M. jest niesamowita:)

      Usuń
  20. To dopiero musi byc pychota!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - zdecydowanie do szybkiego powtórzenia:)

      Usuń
  21. Rogaliki super :) dzisiaj robiłam pierwszy raz w życiu rogaliki i wyszły suuuper :) naprawdę smaczne, mięciutkie, szybkie i łatwe. Moje wyglądają identycznie jak Pani. Zrobiłam z czekoladą, z powidłami i z dżemem z czarnej porzeczki. Oczywiście z czekoladą najlepsze hihi :) tylko ciężko rozpoznać które to są z czekoladą hehe :) pozdrawiam i dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały:) Ale mam teraz ochotę na rogalika z czekoladą:)

      Usuń
  22. czy zamiast masła mogę dodać margarynę? prosze o szybką odpowiedź... wyglądają i pewnie smakują wyśmienicie :) dlatego się śpiesze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można. Powinny wyrosnąć jak trzeba - ale w smaku mogą się nieco różnić. Ale zaryzykowałabym:)

      Usuń
  23. Normalnie pycha mój synek zachwycony!!!!!
    Ale wypróbowałam to ciasto do ciasteczek z foremki i nadziewałam czekoladą również wyśmienite!!!! Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaciekawiły mnie takie z foremki:) Może i ja kiedyś spróbuję:)

      Usuń
  24. ile ich wychodzi z tego przepisu?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności jaką wielkość się zrobi:) U mnie: ciasto dzielę na 4 części i każdą część na 8 trójkątów, co razem daje 32 rogaliki:)

      Usuń
    2. lecę zaraz po drożdże i będę robić, ciekawe jak wyjdą ! :)

      Usuń
  25. można zrobić z połowy składników ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście:) Dałabym wtedy 1 jajko i 1 żółtko. Reszta składników na połowę

      Usuń
  26. pyszne, wszyscy się zajadali :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukierniczka - bardzo się cieszę!:)

      Usuń
  27. zrobiłam, moje kształtem to bynajmniej odbiegały od rogalikowej normy, ale w smaku dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniejsza o kształt:) Smak najważniejszy:)

      Usuń
  28. Na ile trzeba odstawić ciasto w ciepłe miejsce?:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ten czas jest różny. Z reguły szybciej rośnie mi ciasto na świeżych drożdżach, na suchych dłużej. Średnio około godziny, czasem dłużej:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Najlepsze rogaliki jakie robiłam polecam bardzo

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja właśnie się za nie zabieram.mam nadzieje ze wyjda

    OdpowiedzUsuń
  32. a kostka czekolady na pewno sie rozpuści ?? bo już kiedys robiłam muffinki i w przepisie tez było zeby do środka dac kostke czekolady i ona sie rozpuści , ale niestety, muffinki sie upiekły a kostka czekolady pozostała w nich twarda i sie wcale nie rozpuściła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na zdjęciu mleczna czekolada się rozpuszcza. Być może użyłaś wtedy gorzkiej, z dużą zawartością kakao? Można tego uniknąć rozpuszczając wcześniej czekoladę z masłem. Trzeba poczekać aż stężeje i ponownie ją pokroić na kawałki - wtedy po upieczeniu pozostanie miękka,

      Usuń
  33. Rogaliki wyszły przepyszne!! Rodzinka zjadła jeszcze gorące! Dziś znowu robię! Dziękuję !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sabina - niezmiernie mnie to cieszy :) Smacznego!

      Usuń
  34. Aciri Jakie pyszne cudeńka ! Ciasto mniam, mniam ! Super, łatwy, szybki sposób na jutrzejsze śniadanko, lub na przekąskę ! Moje tylko nie przypominają rogalików :D no nie umiem ich zwijać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawija się od podstawy trójkąta - roluje się w kierunku przeciwległego wierzchołka :D Ale to tylko szczegół :) Najważniejsze, że smak jest jak trzeba! :)

      Usuń
    2. Taak. Dzisiaj tak zrobie :D jako młoda 13 letnia kuchareczka, kształtuje się :D i na pewno spędzę dużo czasu na twoim pysznym blogu :D

      Usuń
  35. Czy rogaliki na następny dzień są równie smaczne jak tego dnia w którym się upieką? Nie robią się twarde itp? Mam mieć gości z dziećmi, ale chciałabym je zrobić dzień wcześniej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na drugi dzień będą świeże. Można spokojnie robić :)

      Usuń
  36. Wczoraj je zrobiłam, i byłam zachwycona jakie ciasto jest puszysta jak francuska brioszka:)Niestety dzisiaj już wyglądają i smakują gorzej, kilka sec w mikrofali ratuje sprawę. Piekłam je znacznie dłużej a mimo to niektore były blade(pewnie kwestia piekarnika), moja rada piec do całkowitego zarumienienia rogalików a nie sugerowac podanym się w przepisie czasem pieczenia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.