Dzisiaj zapraszam na wspaniałe, mięciutkie, maślane rogaliki z nadzieniem z mlecznej czekolady. Najlepsze są świeżo po upieczeniu, ale również następnego dnia smakują wybornie. Proporcje składników na ciasto na rogaliki pochodzą od Oli, reszta to moje modyfikacje:)
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła (roztopionego i ostudzonego) + 3 łyżki do smarowania po wierzchu
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 60 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 4,5 szklanki mąki
- nadzienie: tabliczka mlecznej czekolady
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru.
Tak powstały rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto, które następnie odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na kształt kół o grubości 3-4 mm. Każde z kół podzielić na 8 trójkątów. Na brzegu każdego z nich położyć kostkę (lub pół) czekolady i zawinąć rogalik.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia (rogaliki powinny wyraźnie podrosnąć).
Piec 8-10 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu, jeszcze gorące smarować roztopionym masłem.
wow, wyglądają ślicznie:)
OdpowiedzUsuńBasiaP - dziękuję:)
Usuńale świetny przepis, wyszły cudne, pulchne, pachnące i ciepła czekolada w środku... polecam:)
UsuńPiękne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - dokładnie:), dziękuję za miłe słowa:)
UsuńAle bym zjadła... Mniam.
OdpowiedzUsuńPaulina - cieszy mnie to:)
UsuńAlez sliczne! I ta czekolada w srodku... mniam!:)
OdpowiedzUsuńMarzena - przypominają pewne rogaliki, które można kupić, ale są o niebo lepsze:)
Usuńo rany, wyglądają obłędnie!!
OdpowiedzUsuńRain.drop - bardzo dziękuję:)
Usuńcudnie rumiane!
OdpowiedzUsuńAsieja - dziękuję:)
UsuńMuszę zrobic takie z czekoladą bo do tej pory zawsze robiłam z konfiturą :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie :)
Brenia - z czekoladą są obłędne:)
UsuńZakochałam się w tym ostatnim zdjęciu z wypływającą czekoladą. Pycha !
OdpowiedzUsuńSlyvvia - podzielam Twoje uczucie do tego zdjęcia:)
UsuńPięknie puszyste;) Z tak pysznym nadzieniem porywam od razu;)
OdpowiedzUsuńDarkANGELika - porywaj póki są:)
UsuńJak pięknie rumiane! Śliczne i pyszne rogaliczki upiekłas:)
OdpowiedzUsuńMajana - dziękuję:)
Usuńpowiem Ci tyle: idealne!
OdpowiedzUsuńAga-aa - miło mi :)
UsuńRogaliki wyglądają perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńAvelina - dziękuję:)
Usuńskoro zapraszasz, to ja się na kawę wpraszam ;]
OdpowiedzUsuńi stos takich rogalików proszę.
Karmal-itka - zapraszam:)
UsuńSmakowite czekoladowe rogaliczki....pychotka!!!
OdpowiedzUsuńCzarodziejka - zgadza się:)
UsuńAniu nawet nie wiesz, jak by mi się w tej chwili przydały. Oj bardzo, bardzo.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - :) chyba się domyślam:)
Usuńnie no szacunek za te piękne bułeczki
OdpowiedzUsuńKulinarne-smaki - dziękuję:)
UsuńSzczęka mi opadła, że takie cuda można zrobić samemu w domu!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły!
Pozdrawiam,
aaania
Aaania - można i to bez większego wysiłku:)
UsuńWow czysta rozpusta i to lubię :)
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje - ja również:)
Usuńmniam, mniam cudeńko:) buziak Kochana:)
OdpowiedzUsuńJola - dzięki:)
UsuńPiękne, rumiane, ładnie wyrośnięte. I ta płynna czekolada w środku. Smakowite bardzo :))
OdpowiedzUsuńEvitaa - fakt, smakowite:)
UsuńOch jak ja dawno takich rogali nie piekłam! Lubię z nutellą w środku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Monica - to musisz to nadrobić i upiec:)
UsuńDziś je robiliśmy z dziećmi.
OdpowiedzUsuńPół dnia nam zeszło, bo rozpętały się się liczne wojny o wałek lub kto pierwszy wbije jajo itp. no i nie wyszły tak efektowne, jak u Ciebie (M. bardzo nie lubi, kiedy mu się narzuca formę i ostentacyjnie zrobił buły i jakiś drób do tego), ale smakowały bardzo!
Pozdrawiamy!
aaania
Aniu, cieszę się, że smakowały, bo to najważniejsze:) A niezależność M. jest niesamowita:)
Usuńpyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńAga - dzięki:)
UsuńTo dopiero musi byc pychota!!!!!!!
OdpowiedzUsuńAleksandra - zdecydowanie do szybkiego powtórzenia:)
UsuńRogaliki super :) dzisiaj robiłam pierwszy raz w życiu rogaliki i wyszły suuuper :) naprawdę smaczne, mięciutkie, szybkie i łatwe. Moje wyglądają identycznie jak Pani. Zrobiłam z czekoladą, z powidłami i z dżemem z czarnej porzeczki. Oczywiście z czekoladą najlepsze hihi :) tylko ciężko rozpoznać które to są z czekoladą hehe :) pozdrawiam i dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały:) Ale mam teraz ochotę na rogalika z czekoladą:)
Usuńczy zamiast masła mogę dodać margarynę? prosze o szybką odpowiedź... wyglądają i pewnie smakują wyśmienicie :) dlatego się śpiesze :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że można. Powinny wyrosnąć jak trzeba - ale w smaku mogą się nieco różnić. Ale zaryzykowałabym:)
UsuńNormalnie pycha mój synek zachwycony!!!!!
OdpowiedzUsuńAle wypróbowałam to ciasto do ciasteczek z foremki i nadziewałam czekoladą również wyśmienite!!!! Polecam
Zaciekawiły mnie takie z foremki:) Może i ja kiedyś spróbuję:)
Usuńile ich wychodzi z tego przepisu?:)
OdpowiedzUsuńW zależności jaką wielkość się zrobi:) U mnie: ciasto dzielę na 4 części i każdą część na 8 trójkątów, co razem daje 32 rogaliki:)
Usuńlecę zaraz po drożdże i będę robić, ciekawe jak wyjdą ! :)
Usuńmożna zrobić z połowy składników ?:)
OdpowiedzUsuńOczywiście:) Dałabym wtedy 1 jajko i 1 żółtko. Reszta składników na połowę
Usuńpyszne, wszyscy się zajadali :)
OdpowiedzUsuńCukierniczka - bardzo się cieszę!:)
Usuńzrobiłam, moje kształtem to bynajmniej odbiegały od rogalikowej normy, ale w smaku dobre ;)
OdpowiedzUsuńMniejsza o kształt:) Smak najważniejszy:)
UsuńNa ile trzeba odstawić ciasto w ciepłe miejsce?:)
OdpowiedzUsuńTen czas jest różny. Z reguły szybciej rośnie mi ciasto na świeżych drożdżach, na suchych dłużej. Średnio około godziny, czasem dłużej:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze rogaliki jakie robiłam polecam bardzo
OdpowiedzUsuńJa właśnie się za nie zabieram.mam nadzieje ze wyjda
OdpowiedzUsuńa kostka czekolady na pewno sie rozpuści ?? bo już kiedys robiłam muffinki i w przepisie tez było zeby do środka dac kostke czekolady i ona sie rozpuści , ale niestety, muffinki sie upiekły a kostka czekolady pozostała w nich twarda i sie wcale nie rozpuściła
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciu mleczna czekolada się rozpuszcza. Być może użyłaś wtedy gorzkiej, z dużą zawartością kakao? Można tego uniknąć rozpuszczając wcześniej czekoladę z masłem. Trzeba poczekać aż stężeje i ponownie ją pokroić na kawałki - wtedy po upieczeniu pozostanie miękka,
UsuńRogaliki wyszły przepyszne!! Rodzinka zjadła jeszcze gorące! Dziś znowu robię! Dziękuję !!
OdpowiedzUsuńSabina - niezmiernie mnie to cieszy :) Smacznego!
UsuńAciri Jakie pyszne cudeńka ! Ciasto mniam, mniam ! Super, łatwy, szybki sposób na jutrzejsze śniadanko, lub na przekąskę ! Moje tylko nie przypominają rogalików :D no nie umiem ich zwijać :D
OdpowiedzUsuńZawija się od podstawy trójkąta - roluje się w kierunku przeciwległego wierzchołka :D Ale to tylko szczegół :) Najważniejsze, że smak jest jak trzeba! :)
UsuńTaak. Dzisiaj tak zrobie :D jako młoda 13 letnia kuchareczka, kształtuje się :D i na pewno spędzę dużo czasu na twoim pysznym blogu :D
UsuńCzy rogaliki na następny dzień są równie smaczne jak tego dnia w którym się upieką? Nie robią się twarde itp? Mam mieć gości z dziećmi, ale chciałabym je zrobić dzień wcześniej :-)
OdpowiedzUsuńNa drugi dzień będą świeże. Można spokojnie robić :)
UsuńWczoraj je zrobiłam, i byłam zachwycona jakie ciasto jest puszysta jak francuska brioszka:)Niestety dzisiaj już wyglądają i smakują gorzej, kilka sec w mikrofali ratuje sprawę. Piekłam je znacznie dłużej a mimo to niektore były blade(pewnie kwestia piekarnika), moja rada piec do całkowitego zarumienienia rogalików a nie sugerowac podanym się w przepisie czasem pieczenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Są cudowne! Na prośbę taty wprowadziłam tylko małą modyfikację i w każdym rogaliku znalazły się 2 kostki czekolady: jedna mleczna i jedna gorzka. Trzeba mu przyznać, że miał rację! =) Te z extra nadzieniem były jeszcze lepsze!
OdpowiedzUsuńTata miał naprawdę świetny pomysł! :)
Usuńskładniki już zakupione jutro będę piekła wyglądają pysznie a jeszcze lepiej pewnie smakują :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia i smacznego! :)
UsuńUwielbiam ten przepis i te kawałeczki nieba! Robiłam nie raz! DZIEKUJĘ !! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że rogaliki mają tyle fanek i fanów :)
UsuńBardzo dobre rogaliki przepis swietny miekkie aż rozpływa sie czekolada w ustach;))
OdpowiedzUsuńDziękuję za podzielenie się opinią :)
UsuńA Nutella może być?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie robiłam. Ale raczej tak.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPolecam przepis najlepsze rogaliki jakie w zyciu jadlam 😊
OdpowiedzUsuńPolecam przepis najlepsze rogaliki jakie w zyciu jadlam 😊
OdpowiedzUsuńBardzo polecam! Rogaliki są bajecznie pyszne, rozpływają się w ustach! Uczta dla podniebienia;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je dzisiaj pierwszy raz (w ogóle pierwszy raz w życiu robiłam jakiekolwiek rogaliki). Wyszły rewelacyjnie! Dodam jedynie, że ułożyłam wszystkie na jednej blasze i po ich wyrośnięciu wszystkie się połączyły, więc musiałam je potem rozcinać, dlatego też warto chyba kłaść je rzadziej i piec na dwie raty. Niemniej jednak wypiek ten zadowolił nie tylko moją rodzinkę, ale również za cudnym zapachem zlecieli się do nas sąsiedzi ;) Serdecznie pozdrawiam i dzięki ogromne za przepis! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały:)
UsuńNaprawdę nic bie umiem upiec ale zarezykowalam i zrobiłam właśnie te przepyszne rogaliki !!!!! Mniam ;) od dziś będę piekła heheh Dziekuje za przepis ! I polecam dla każdego
OdpowiedzUsuńA czy można posmarować je jajkiem przed pieczeniem zamiast masłem po ?? Zastanawiam się czy po samym maśle będą takie błyszczące
OdpowiedzUsuńPo jajku będą błyszczące, ale ogólnie w tym smarowaniu po wierzchu chodzi o smak masła.
UsuńJa też dzisiaj robię Ale z suszonych drożdży. Więc według opakowania dałam ich 3 paczki. Czekam aż mi wyrosną 😉
OdpowiedzUsuńMyślę, że 2 paczki też by dały radę ;), ale faktycznie przeliczajac to wychodzą trzy.
UsuńNoo sa poprostu fantastyczne!! Mięciutkie delikatne rozpływają się w ustach!!!wspaniałe! Polecam. Dziękuję za ten przepis ��
UsuńBardzo się cieszę, że smakują! :)
UsuńPięknie wyrosło �� teraz czekam na to by posmakować za jakies 8-10min
OdpowiedzUsuńkolejny raz robie z twojego przepisu ciasto .Tym razem będą to drożdżówki z budyniem i kruszonka ale ciasto z Twojego genialnego przepisu �� pierwszy raz robie mam nadzieję że wyjdą . . dzieci czekają ..
OdpowiedzUsuń14 g drożdży suchych wystarczy?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńWyszły przepyszne super przepis
OdpowiedzUsuń