18:15

Maślane rogaliki z czekoladą


Dzisiaj zapraszam na wspaniałe, mięciutkie, maślane rogaliki z nadzieniem z mlecznej czekolady. Najlepsze są świeżo po upieczeniu, ale również następnego dnia smakują wybornie. Proporcje składników na ciasto na rogaliki pochodzą od Oli, reszta to moje modyfikacje:)






Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego) + 3 łyżki do smarowania po wierzchu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 60 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 4,5 szklanki mąki
  • nadzienie: tabliczka mlecznej czekolady
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. 
Tak powstały rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto, które następnie odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na kształt kół o grubości 3-4 mm. Każde z kół podzielić na 8 trójkątów. Na brzegu każdego z nich położyć kostkę (lub pół) czekolady i zawinąć rogalik. 
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia (rogaliki powinny wyraźnie podrosnąć). 






Piec 8-10 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu, jeszcze gorące smarować roztopionym masłem. 




106 komentarzy:

  1. wow, wyglądają ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BasiaP - dziękuję:)

      Usuń
    2. ale świetny przepis, wyszły cudne, pulchne, pachnące i ciepła czekolada w środku... polecam:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Grażyna - dokładnie:), dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń
  3. Alez sliczne! I ta czekolada w srodku... mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - przypominają pewne rogaliki, które można kupić, ale są o niebo lepsze:)

      Usuń
  4. o rany, wyglądają obłędnie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobic takie z czekoladą bo do tej pory zawsze robiłam z konfiturą :)
    wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zakochałam się w tym ostatnim zdjęciu z wypływającą czekoladą. Pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia - podzielam Twoje uczucie do tego zdjęcia:)

      Usuń
  7. Pięknie puszyste;) Z tak pysznym nadzieniem porywam od razu;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak pięknie rumiane! Śliczne i pyszne rogaliczki upiekłas:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rogaliki wyglądają perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. skoro zapraszasz, to ja się na kawę wpraszam ;]
    i stos takich rogalików proszę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowite czekoladowe rogaliczki....pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu nawet nie wiesz, jak by mi się w tej chwili przydały. Oj bardzo, bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  13. nie no szacunek za te piękne bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  14. Szczęka mi opadła, że takie cuda można zrobić samemu w domu!
    Pięknie Ci wyszły!
    Pozdrawiam,
    aaania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaania - można i to bez większego wysiłku:)

      Usuń
  15. Wow czysta rozpusta i to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam, mniam cudeńko:) buziak Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne, rumiane, ładnie wyrośnięte. I ta płynna czekolada w środku. Smakowite bardzo :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Och jak ja dawno takich rogali nie piekłam! Lubię z nutellą w środku :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziś je robiliśmy z dziećmi.
    Pół dnia nam zeszło, bo rozpętały się się liczne wojny o wałek lub kto pierwszy wbije jajo itp. no i nie wyszły tak efektowne, jak u Ciebie (M. bardzo nie lubi, kiedy mu się narzuca formę i ostentacyjnie zrobił buły i jakiś drób do tego), ale smakowały bardzo!
    Pozdrawiamy!
    aaania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, cieszę się, że smakowały, bo to najważniejsze:) A niezależność M. jest niesamowita:)

      Usuń
  20. To dopiero musi byc pychota!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - zdecydowanie do szybkiego powtórzenia:)

      Usuń
  21. Rogaliki super :) dzisiaj robiłam pierwszy raz w życiu rogaliki i wyszły suuuper :) naprawdę smaczne, mięciutkie, szybkie i łatwe. Moje wyglądają identycznie jak Pani. Zrobiłam z czekoladą, z powidłami i z dżemem z czarnej porzeczki. Oczywiście z czekoladą najlepsze hihi :) tylko ciężko rozpoznać które to są z czekoladą hehe :) pozdrawiam i dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały:) Ale mam teraz ochotę na rogalika z czekoladą:)

      Usuń
  22. czy zamiast masła mogę dodać margarynę? prosze o szybką odpowiedź... wyglądają i pewnie smakują wyśmienicie :) dlatego się śpiesze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można. Powinny wyrosnąć jak trzeba - ale w smaku mogą się nieco różnić. Ale zaryzykowałabym:)

      Usuń
  23. Normalnie pycha mój synek zachwycony!!!!!
    Ale wypróbowałam to ciasto do ciasteczek z foremki i nadziewałam czekoladą również wyśmienite!!!! Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaciekawiły mnie takie z foremki:) Może i ja kiedyś spróbuję:)

      Usuń
  24. ile ich wychodzi z tego przepisu?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności jaką wielkość się zrobi:) U mnie: ciasto dzielę na 4 części i każdą część na 8 trójkątów, co razem daje 32 rogaliki:)

      Usuń
    2. lecę zaraz po drożdże i będę robić, ciekawe jak wyjdą ! :)

      Usuń
  25. można zrobić z połowy składników ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście:) Dałabym wtedy 1 jajko i 1 żółtko. Reszta składników na połowę

      Usuń
  26. pyszne, wszyscy się zajadali :)

    OdpowiedzUsuń
  27. zrobiłam, moje kształtem to bynajmniej odbiegały od rogalikowej normy, ale w smaku dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Na ile trzeba odstawić ciasto w ciepłe miejsce?:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ten czas jest różny. Z reguły szybciej rośnie mi ciasto na świeżych drożdżach, na suchych dłużej. Średnio około godziny, czasem dłużej:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Najlepsze rogaliki jakie robiłam polecam bardzo

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja właśnie się za nie zabieram.mam nadzieje ze wyjda

    OdpowiedzUsuń
  32. a kostka czekolady na pewno sie rozpuści ?? bo już kiedys robiłam muffinki i w przepisie tez było zeby do środka dac kostke czekolady i ona sie rozpuści , ale niestety, muffinki sie upiekły a kostka czekolady pozostała w nich twarda i sie wcale nie rozpuściła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na zdjęciu mleczna czekolada się rozpuszcza. Być może użyłaś wtedy gorzkiej, z dużą zawartością kakao? Można tego uniknąć rozpuszczając wcześniej czekoladę z masłem. Trzeba poczekać aż stężeje i ponownie ją pokroić na kawałki - wtedy po upieczeniu pozostanie miękka,

      Usuń
  33. Rogaliki wyszły przepyszne!! Rodzinka zjadła jeszcze gorące! Dziś znowu robię! Dziękuję !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sabina - niezmiernie mnie to cieszy :) Smacznego!

      Usuń
  34. Aciri Jakie pyszne cudeńka ! Ciasto mniam, mniam ! Super, łatwy, szybki sposób na jutrzejsze śniadanko, lub na przekąskę ! Moje tylko nie przypominają rogalików :D no nie umiem ich zwijać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawija się od podstawy trójkąta - roluje się w kierunku przeciwległego wierzchołka :D Ale to tylko szczegół :) Najważniejsze, że smak jest jak trzeba! :)

      Usuń
    2. Taak. Dzisiaj tak zrobie :D jako młoda 13 letnia kuchareczka, kształtuje się :D i na pewno spędzę dużo czasu na twoim pysznym blogu :D

      Usuń
  35. Czy rogaliki na następny dzień są równie smaczne jak tego dnia w którym się upieką? Nie robią się twarde itp? Mam mieć gości z dziećmi, ale chciałabym je zrobić dzień wcześniej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na drugi dzień będą świeże. Można spokojnie robić :)

      Usuń
  36. Wczoraj je zrobiłam, i byłam zachwycona jakie ciasto jest puszysta jak francuska brioszka:)Niestety dzisiaj już wyglądają i smakują gorzej, kilka sec w mikrofali ratuje sprawę. Piekłam je znacznie dłużej a mimo to niektore były blade(pewnie kwestia piekarnika), moja rada piec do całkowitego zarumienienia rogalików a nie sugerowac podanym się w przepisie czasem pieczenia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  37. Są cudowne! Na prośbę taty wprowadziłam tylko małą modyfikację i w każdym rogaliku znalazły się 2 kostki czekolady: jedna mleczna i jedna gorzka. Trzeba mu przyznać, że miał rację! =) Te z extra nadzieniem były jeszcze lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  38. składniki już zakupione jutro będę piekła wyglądają pysznie a jeszcze lepiej pewnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwielbiam ten przepis i te kawałeczki nieba! Robiłam nie raz! DZIEKUJĘ !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że rogaliki mają tyle fanek i fanów :)

      Usuń
  40. Bardzo dobre rogaliki przepis swietny miekkie aż rozpływa sie czekolada w ustach;))

    OdpowiedzUsuń
  41. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  42. Polecam przepis najlepsze rogaliki jakie w zyciu jadlam 😊

    OdpowiedzUsuń
  43. Polecam przepis najlepsze rogaliki jakie w zyciu jadlam 😊

    OdpowiedzUsuń
  44. Bardzo polecam! Rogaliki są bajecznie pyszne, rozpływają się w ustach! Uczta dla podniebienia;)

    OdpowiedzUsuń
  45. Zrobiłam je dzisiaj pierwszy raz (w ogóle pierwszy raz w życiu robiłam jakiekolwiek rogaliki). Wyszły rewelacyjnie! Dodam jedynie, że ułożyłam wszystkie na jednej blasze i po ich wyrośnięciu wszystkie się połączyły, więc musiałam je potem rozcinać, dlatego też warto chyba kłaść je rzadziej i piec na dwie raty. Niemniej jednak wypiek ten zadowolił nie tylko moją rodzinkę, ale również za cudnym zapachem zlecieli się do nas sąsiedzi ;) Serdecznie pozdrawiam i dzięki ogromne za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Naprawdę nic bie umiem upiec ale zarezykowalam i zrobiłam właśnie te przepyszne rogaliki !!!!! Mniam ;) od dziś będę piekła heheh Dziekuje za przepis ! I polecam dla każdego

    OdpowiedzUsuń
  47. A czy można posmarować je jajkiem przed pieczeniem zamiast masłem po ?? Zastanawiam się czy po samym maśle będą takie błyszczące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po jajku będą błyszczące, ale ogólnie w tym smarowaniu po wierzchu chodzi o smak masła.

      Usuń
  48. Ja też dzisiaj robię Ale z suszonych drożdży. Więc według opakowania dałam ich 3 paczki. Czekam aż mi wyrosną 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że 2 paczki też by dały radę ;), ale faktycznie przeliczajac to wychodzą trzy.

      Usuń
    2. Noo sa poprostu fantastyczne!! Mięciutkie delikatne rozpływają się w ustach!!!wspaniałe! Polecam. Dziękuję za ten przepis ��

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakują! :)

      Usuń
  49. Pięknie wyrosło �� teraz czekam na to by posmakować za jakies 8-10min

    OdpowiedzUsuń
  50. kolejny raz robie z twojego przepisu ciasto .Tym razem będą to drożdżówki z budyniem i kruszonka ale ciasto z Twojego genialnego przepisu �� pierwszy raz robie mam nadzieję że wyjdą . . dzieci czekają ..

    OdpowiedzUsuń
  51. 14 g drożdży suchych wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  52. Wyszły przepyszne super przepis

    OdpowiedzUsuń