Składniki:
- 6 małych cukinii
- 1 średnia cebula
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 2 jajka
- sól
- pieprz (świeżo zmielony)
- papryka (u mnie słodka ze względu na dzieci, ale odrobina chili nie zawadzi:))
- oliwa (do wysmarowania blaszki i polania po wierzchu)
- śmietana 12% do podania
Cukinie (całe) i cebulę (obraną ze skórki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja używam do tego robota kuchennego). Odstawić na około 30 minut i odlać wytworzony sok. Warzywa wymieszać z kaszą manną, jajkami oraz przyprawami i masę przełożyć do wysmarowanej oliwą blaszki lub naczynia żaroodpornego.
Babkę skropić obficie po wierzchu oliwą i piec w 180 stopniach około godziny (pod koniec pieczenia można przykryć wierzch żeby się za bardzo nie spiekła). Podawać z kleksem śmietany.
Aniu,brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńChętnie by spróbowała...
Amber - dziękuję:)
UsuńBabka upieczona przez taką babkę musi być bajecznie pyszna
OdpowiedzUsuńKulinarne-smaki - rumieńcem spłonęłam:)
UsuńŚwietny pomysł na przemycenie pysznych warzyw dzieciakom:)
OdpowiedzUsuńJola - :) każdy sposób jest dobry:)
UsuńTo zdecydowanie coś dla mnie,bo cukinię bardziej lubię niż ziemniaki:)
OdpowiedzUsuńMajana - u mnie ziemniaki na pierwszym miejscu:)
UsuńCukinia - yammi!!!.... juz sie nie moge doczekac swiezych cukinii, by sprobowac takie pysznosci!!!!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twojego przepisu, bo robiłam z mąką i wyszło mi ciasto. Tylko, że samej cukinii utarkowało mi się 2 kg:).
OdpowiedzUsuńRozek - im więcej cukinii tym lepiej:) Trzeba by tylko zwiększyć proporcje pozostałych składników
Usuń