08:17

Ciasto czekoladowe


Ciasto na Dzień Kobiet. Piekłyśmy z Ewą, to znaczy ja piekłam, a Ewa dwoiła się i troiła jak mi tu czekoladę podjadać:). Taki "babski" czas w kuchni. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie. Z założenia to miało być bardziej brownie, ale przypomniało mi się, że wypada też kawałek zostawić mężczyznom, którzy jak zakładałam pojawią się z kwiatkami, a moi domowi mężczyźni "zakalca" nie uznają i wolą murzynki. Poddałam więc ciasto lekkiej modyfikacji i wszyscy byli zadowoleni:)


Składniki:
  • 2 czekolady (u mnie do środka gorzka i mleczna na polewę)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie groszki cukrowe do ozdoby
  • 2-3 łyżki mleka
Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem i masę ostudzić. 
Jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru. 
Do masy jajecznej wlać ostudzoną masę czekoladową i dodać mąkę z proszkiem. 
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 26 cm) i piec 20 minut w 180 stopniach. 
Wystudzone ciasto polać polewą (rozpuścić czekoladę mleczną (może być też gorzka) z 2-3 łyżkami mleka). Wierzch opcjonalnie ozdobić cukrowymi groszkami. 

Chciałam Wam jeszcze zaprezentować dowód, że mężczyźni stanęli na wysokości zadania:) Kwiatki od męża i piękna laurka od Olka - z czapką kucharza i łopatą do wsadzania pizzy do pieca:) Wzruszyłam się:)

38 komentarzy:

  1. Pięknie i ciasto i kwiaty z laurką wyglądają wspaniale.. a do tego wszyscy zadowoleni... :) Przepis na szczęśliwe brzuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak Chwili - tak, tak to ja mogę częściej świętować;)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda tak jak zawsze w moich marzeniach wygląda ciasto czekoladowe-mniam,mniam:)laurka i kwiatki sliczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - rozumiem, bo w moich marzeniach jawi się podobnie:)

      Usuń
  3. cudo :), i ta błyszcząca polewa, mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekoladowe? Ach! Zawsze i wszędzie;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolada w każdej postaci górą! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - i niech to hasło nam przyświeca:)

      Usuń
  6. Piękne ciasto, ciężkie i z lśniącą polewą;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DarkANGELika - własnie ono nie jest ciężkie:)

      Usuń
  7. Ole wie co Mama kocha:) ...tulipany uwielbiam, a na Twoje ciasto chętnie bym sie skusiła:) czy to w ersji murzynkowej, czy brownie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - wyszło co Olek w mamie ceni najbardziej:)

      Usuń
  8. Super ciasto, ostatnio szaleję za czekoladą, a jaka piękna laurka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kibi007 - ja jak pomyślę, że kiedyś nie lubiłam czekolady to sama w to nie wierzę:)

      Usuń
  9. Aniu, a więc to jest to zapowiadane ciasto - boskie! Och, gdybym tak mogła dostać choć kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe ciasto:) i bardzo kreatywny prezent:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maja i Kamila - takie prezenty są bezcenne:)

      Usuń
  11. coś między murzynkiem a brownie... no to nie ma wyjścia, musi być boskie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś - dokładnie, to coś pomiędzy i wyszło super:)

      Usuń
  12. Mmmm, ale smakowite jest to ciacho! Nie ma to jak czekoladowe, nie?:)
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda bardzo kusząco, chętnie bym kawałeczek skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avelina - czekoladowe mają to coś w sobie:)

      Usuń
  14. a czy wystarczy 1 czekolada gorzka - taka zwykła mała?;)
    i jeśli do jajek i cukru mamy dodac czekoladę i mąkę to później to delikanie wymieszac czy mimo wsyztsko miksowac? Chciałabym żeby wyszło dobre;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Chodzi o czekoladę 100 g, ja miksowałam na małych obrotach

    OdpowiedzUsuń
  16. A czy to ciasto nadaje się do tego, żeby je przekroić na dwie części i przełożyć kremem?:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Myślę, że się nadaje:) I to bardzo dobry pomysł jest:)

    OdpowiedzUsuń
  18. ciasto wg Twojego przepisu wyszło super ;) Dodałam łyżeczkę kakao by było jeszcze bardziej smaczne i takie własnie było. Łatwy przepis , a ciasto palce lizać. Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  19. Chciałam zapytać czy ucieramy całe jajka z cukrem czy oddzielnie zółta + cukier a białko ubijamy ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Całe jajka z cukrem. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie sprobowalam. Obled smakowy. Swoje przelozylam kremem waniliowym z Gelwe i posypalam krowka. Uzylam tylko mlecznej czekolady i pieklam 35 minut. Ale to chyba kwestia piekarnika 😉

    OdpowiedzUsuń