Ciasto na Dzień Kobiet. Piekłyśmy z Ewą, to znaczy ja piekłam, a Ewa dwoiła się i troiła jak mi tu czekoladę podjadać:). Taki "babski" czas w kuchni. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie. Z założenia to miało być bardziej brownie, ale przypomniało mi się, że wypada też kawałek zostawić mężczyznom, którzy jak zakładałam pojawią się z kwiatkami, a moi domowi mężczyźni "zakalca" nie uznają i wolą murzynki. Poddałam więc ciasto lekkiej modyfikacji i wszyscy byli zadowoleni:)
Składniki:
- 2 czekolady (u mnie do środka gorzka i mleczna na polewę)
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie groszki cukrowe do ozdoby
- 2-3 łyżki mleka
Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem i masę ostudzić.
Jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru.
Do masy jajecznej wlać ostudzoną masę czekoladową i dodać mąkę z proszkiem.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 26 cm) i piec 20 minut w 180 stopniach.
Wystudzone ciasto polać polewą (rozpuścić czekoladę mleczną (może być też gorzka) z 2-3 łyżkami mleka). Wierzch opcjonalnie ozdobić cukrowymi groszkami.
Chciałam Wam jeszcze zaprezentować dowód, że mężczyźni stanęli na wysokości zadania:) Kwiatki od męża i piękna laurka od Olka - z czapką kucharza i łopatą do wsadzania pizzy do pieca:) Wzruszyłam się:)
Pięknie i ciasto i kwiaty z laurką wyglądają wspaniale.. a do tego wszyscy zadowoleni... :) Przepis na szczęśliwe brzuszki :)
OdpowiedzUsuńSmak Chwili - tak, tak to ja mogę częściej świętować;)
UsuńCiasto wygląda tak jak zawsze w moich marzeniach wygląda ciasto czekoladowe-mniam,mniam:)laurka i kwiatki sliczne:)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - rozumiem, bo w moich marzeniach jawi się podobnie:)
Usuńcudo :), i ta błyszcząca polewa, mniam
OdpowiedzUsuńZauberi - dziękuję:)
UsuńCzekoladowe? Ach! Zawsze i wszędzie;-)
OdpowiedzUsuńAnka Wrocławianka - to rozumiem:)
UsuńCzekolada w każdej postaci górą! :))
OdpowiedzUsuńEvitaa - i niech to hasło nam przyświeca:)
UsuńPiękne ciasto, ciężkie i z lśniącą polewą;)
OdpowiedzUsuńDarkANGELika - własnie ono nie jest ciężkie:)
UsuńOle wie co Mama kocha:) ...tulipany uwielbiam, a na Twoje ciasto chętnie bym sie skusiła:) czy to w ersji murzynkowej, czy brownie:)
OdpowiedzUsuńJola - wyszło co Olek w mamie ceni najbardziej:)
UsuńSuper ciasto, ostatnio szaleję za czekoladą, a jaka piękna laurka :)
OdpowiedzUsuńKibi007 - ja jak pomyślę, że kiedyś nie lubiłam czekolady to sama w to nie wierzę:)
UsuńAniu, a więc to jest to zapowiadane ciasto - boskie! Och, gdybym tak mogła dostać choć kawałeczek!
OdpowiedzUsuńAnna-Maria - to właśnie to:)
UsuńWspaniałe ciasto:) i bardzo kreatywny prezent:)
OdpowiedzUsuńMaja i Kamila - takie prezenty są bezcenne:)
Usuńcoś między murzynkiem a brownie... no to nie ma wyjścia, musi być boskie!
OdpowiedzUsuńKaś - dokładnie, to coś pomiędzy i wyszło super:)
UsuńCudowny widok :)
OdpowiedzUsuńKulinarne-smaki - miło mi:)
UsuńMmmm, ale smakowite jest to ciacho! Nie ma to jak czekoladowe, nie?:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:*
Majana - no czekoladowe jedno z lepszych:)
UsuńCiasto wygląda bardzo kusząco, chętnie bym kawałeczek skosztowała :)
OdpowiedzUsuńAvelina - czekoladowe mają to coś w sobie:)
Usuńa czy wystarczy 1 czekolada gorzka - taka zwykła mała?;)
OdpowiedzUsuńi jeśli do jajek i cukru mamy dodac czekoladę i mąkę to później to delikanie wymieszac czy mimo wsyztsko miksowac? Chciałabym żeby wyszło dobre;D
Chodzi o czekoladę 100 g, ja miksowałam na małych obrotach
OdpowiedzUsuńA czy to ciasto nadaje się do tego, żeby je przekroić na dwie części i przełożyć kremem?:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że się nadaje:) I to bardzo dobry pomysł jest:)
OdpowiedzUsuńciasto wg Twojego przepisu wyszło super ;) Dodałam łyżeczkę kakao by było jeszcze bardziej smaczne i takie własnie było. Łatwy przepis , a ciasto palce lizać. Dziękuję !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało:)
UsuńChciałam zapytać czy ucieramy całe jajka z cukrem czy oddzielnie zółta + cukier a białko ubijamy ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCałe jajka z cukrem. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie sprobowalam. Obled smakowy. Swoje przelozylam kremem waniliowym z Gelwe i posypalam krowka. Uzylam tylko mlecznej czekolady i pieklam 35 minut. Ale to chyba kwestia piekarnika 😉
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne :)
Usuń