piątek, 9 marca 2012

Ciasto czekoladowe


Ciasto na Dzień Kobiet. Piekłyśmy z Ewą, to znaczy ja piekłam, a Ewa dwoiła się i troiła jak mi tu czekoladę podjadać:). Taki "babski" czas w kuchni. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie. Z założenia to miało być bardziej brownie, ale przypomniało mi się, że wypada też kawałek zostawić mężczyznom, którzy jak zakładałam pojawią się z kwiatkami, a moi domowi mężczyźni "zakalca" nie uznają i wolą murzynki. Poddałam więc ciasto lekkiej modyfikacji i wszyscy byli zadowoleni:)


Składniki:
  • 2 czekolady (u mnie do środka gorzka i mleczna na polewę)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie groszki cukrowe do ozdoby
  • 2-3 łyżki mleka
Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem i masę ostudzić. 
Jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru. 
Do masy jajecznej wlać ostudzoną masę czekoladową i dodać mąkę z proszkiem. 
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 26 cm) i piec 20 minut w 180 stopniach. 
Wystudzone ciasto polać polewą (rozpuścić czekoladę mleczną (może być też gorzka) z 2-3 łyżkami mleka). Wierzch opcjonalnie ozdobić cukrowymi groszkami. 

Chciałam Wam jeszcze zaprezentować dowód, że mężczyźni stanęli na wysokości zadania:) Kwiatki od męża i piękna laurka od Olka - z czapką kucharza i łopatą do wsadzania pizzy do pieca:) Wzruszyłam się:)

36 komentarzy:

  1. Pięknie i ciasto i kwiaty z laurką wyglądają wspaniale.. a do tego wszyscy zadowoleni... :) Przepis na szczęśliwe brzuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak Chwili - tak, tak to ja mogę częściej świętować;)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda tak jak zawsze w moich marzeniach wygląda ciasto czekoladowe-mniam,mniam:)laurka i kwiatki sliczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - rozumiem, bo w moich marzeniach jawi się podobnie:)

      Usuń
  3. cudo :), i ta błyszcząca polewa, mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekoladowe? Ach! Zawsze i wszędzie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anka Wrocławianka - to rozumiem:)

      Usuń
  5. Czekolada w każdej postaci górą! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - i niech to hasło nam przyświeca:)

      Usuń
  6. Piękne ciasto, ciężkie i z lśniącą polewą;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DarkANGELika - własnie ono nie jest ciężkie:)

      Usuń
  7. Ole wie co Mama kocha:) ...tulipany uwielbiam, a na Twoje ciasto chętnie bym sie skusiła:) czy to w ersji murzynkowej, czy brownie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - wyszło co Olek w mamie ceni najbardziej:)

      Usuń
  8. Super ciasto, ostatnio szaleję za czekoladą, a jaka piękna laurka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kibi007 - ja jak pomyślę, że kiedyś nie lubiłam czekolady to sama w to nie wierzę:)

      Usuń
  9. Aniu, a więc to jest to zapowiadane ciasto - boskie! Och, gdybym tak mogła dostać choć kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe ciasto:) i bardzo kreatywny prezent:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maja i Kamila - takie prezenty są bezcenne:)

      Usuń
  11. coś między murzynkiem a brownie... no to nie ma wyjścia, musi być boskie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś - dokładnie, to coś pomiędzy i wyszło super:)

      Usuń
  12. Mmmm, ale smakowite jest to ciacho! Nie ma to jak czekoladowe, nie?:)
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - no czekoladowe jedno z lepszych:)

      Usuń
  13. Ciasto wygląda bardzo kusząco, chętnie bym kawałeczek skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avelina - czekoladowe mają to coś w sobie:)

      Usuń
  14. a czy wystarczy 1 czekolada gorzka - taka zwykła mała?;)
    i jeśli do jajek i cukru mamy dodac czekoladę i mąkę to później to delikanie wymieszac czy mimo wsyztsko miksowac? Chciałabym żeby wyszło dobre;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Chodzi o czekoladę 100 g, ja miksowałam na małych obrotach

    OdpowiedzUsuń
  16. A czy to ciasto nadaje się do tego, żeby je przekroić na dwie części i przełożyć kremem?:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Myślę, że się nadaje:) I to bardzo dobry pomysł jest:)

    OdpowiedzUsuń
  18. ciasto wg Twojego przepisu wyszło super ;) Dodałam łyżeczkę kakao by było jeszcze bardziej smaczne i takie własnie było. Łatwy przepis , a ciasto palce lizać. Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało:)

      Usuń
  19. Chciałam zapytać czy ucieramy całe jajka z cukrem czy oddzielnie zółta + cukier a białko ubijamy ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Całe jajka z cukrem. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe bezy białka bigos biszkopt biszkopty boczek botwinka Boże Narodzenie brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion buraki bułeczki bułka bób cebula chałka chałwa chleb ciasteczka ciastka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciecierzyca cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle dla rodziców do pieczywa drożdże dynia eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby gęś humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kluski knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety kruche ciasto kruszonka królik kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki lazania lody lukier majonez mak makaron makrela maliny mandarynki marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow masa śmietanowa mascarpone mazurek maślanka migdały miód mięso mielone mięta mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pesto pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety pączki płatki owsiane rabarbar racuchy recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki samsa sałata sałatka sałatki schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe soczewica soja sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szynka sól słonecznik tarta tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Tłusty Czwartek Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty Wielkanoc wieprzowina wiśnie wołowina wątróbka z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka ziemniaki zrazy zupa zupy łosoś śledź śliwki śmietana śniadanie żelatyna żurawina żurek żółtka żółty ser

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.