Przepisem na tą nieco rozpustną szarlotkę kończę rok 2017.
Słodko i z owocami :)
Życzę Wam samych udanych wypieków i dań w nadchodzącym nowym roku.
Składniki ciasto kruche (tortownica 26 cm):
Jabłka:
Słodko i z owocami :)
Życzę Wam samych udanych wypieków i dań w nadchodzącym nowym roku.
Składniki ciasto kruche (tortownica 26 cm):
- 4 żółtka
- 120 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru (lekko kopiaste)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zimne masło posiekać nożem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i wykleić nim spód tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 10 minut.
Jabłka:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 0,3 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
- pół łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do garnka. Dodać cukier i cynamon. Prażyć na małym ogniu przez ok. 10 minut (żeby sok odparował).
Beza:
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
Na podpieczone ciasto wyłożyć podprażone jabłka a na wierzchu rozsmarować pianę z białek.
Piec w 170 stopniach przez 40 minut. Podczas pieczenia można ciasto nakryć papierem do pieczenia żeby beza zbyt mocno się nie zrumieniła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz