17:26

Makowiec z jabłkami, makowiec japoński

makowiec japoński


























Makowiec japoński, czyli makowiec z jabłkami uda się chyba każdemu. Prosty w wykonaniu, a jeśli użyjecie maku zmielonego to po prostu dziecinnie prosty. 
Makowiec jest przyjemnie wilgotny, pełen smaku i dobrze się przechowuje. 

Składniki (blacha 23 cm x 33 cm lub tortownica 26 cm):

  • 250 g mielonego maku (suchego)
  • 6 jajek
  • 150 g masła
  • 3 duże jabłka (u mnie słodko-kwaśne), starte na tarce o dużych oczkach
  • szklanka bakalii (orzechy, skórka pomarańczowa, małe rodzynki)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • aromat migdałowy (kilka kropli)

Polewa:

  • 100 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • 60 g masła
  • opcjonalnie orzechy lub płatki migdałów do posypania po wierzchu (użyłam 80 g płatków migdałów)

Mak wsypać do miski i zalać szklanką wrzątku. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. Odlać nadmiar wody (najlepiej mak odsączyć przez ściereczkę). 
Białka jajek ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mak, żółtka, bakalie oraz kaszę mannę, proszek do pieczenia i jabłka. Wymieszać wszystko łyżką a następnie wmieszać pianę z białek. Całość przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 50 minut. 
Po ostudzeniu polać polewą czekoladową (masło i czekoladę umieścić w miseczce, ustawić na garnku z parującą wodą). Posypać orzechami lub podprażonymi na patelni płatkami migdałów. 
Przechowywać w lodówce. 

2 komentarze:

  1. bardzo lubię ten makowiec, ale zawsze robię go na cieniutkim, kruchym spodzie; tak mi smakuje najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Co roku jest obowiązkowym elementem na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń