19:46

Sałatka z zieloną fasolką szparagową

sałatka, fasolka

Taką sałatkę robię najczęściej latem, kiedy pod dostatkiem fasolki szparagowej. Do tej pory robiłam ją z żółtej fasolki. 
Tymczasem mąż natchnął mnie żeby wykorzystać do niej zieloną fasolkę mrożoną i cieszyć się smakiem tej sałatki również zimą. 
Wyszło jak zawsze pysznie!
Sałatka może być samodzielnym daniem, ale świetnie się też sprawdza jako dodatek do drugiego dania. 

Składniki:

  • 400 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej (u mnie fasolka Poltino)
  • 3 małe marchewki
  • 1 duża biała cebula
  • sok z połowy cytryny (średniej wielkości)
  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz (ilość według uznania)
  • kopiasta łyżeczka cukru

Fasolkę ugotować i ostudzić. Marchewki obrać i ugotować. Pokroić w niezbyt drobną kostkę
Cebulę pokroić w kostkę i zalać wrzątkiem (na 1-2 minuty). Odcedzić. 
Fasolkę,  marchew i sparzoną cebulę umieścić w misce. 
Sok z cytryny, oliwę i przyprawy wymieszać. Powstały sos wymieszać z warzywami. Sałatkę schłodzić w lodówce. 

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz