Taką sałatkę robię najczęściej latem, kiedy pod dostatkiem fasolki szparagowej. Do tej pory robiłam ją z żółtej fasolki.
Tymczasem mąż natchnął mnie żeby wykorzystać do niej zieloną fasolkę mrożoną i cieszyć się smakiem tej sałatki również zimą.
Wyszło jak zawsze pysznie!
Sałatka może być samodzielnym daniem, ale świetnie się też sprawdza jako dodatek do drugiego dania.
Składniki:
- 400 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej (u mnie fasolka Poltino)
- 3 małe marchewki
- 1 duża biała cebula
- sok z połowy cytryny (średniej wielkości)
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz (ilość według uznania)
- kopiasta łyżeczka cukru
Fasolkę ugotować i ostudzić. Marchewki obrać i ugotować. Pokroić w niezbyt drobną kostkę
Cebulę pokroić w kostkę i zalać wrzątkiem (na 1-2 minuty). Odcedzić.
Fasolkę, marchew i sparzoną cebulę umieścić w misce.
Sok z cytryny, oliwę i przyprawy wymieszać. Powstały sos wymieszać z warzywami. Sałatkę schłodzić w lodówce.
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz