09:42

Piernik marchewkowy z lukrem



Piernik marchewkowy przygotowałam na specjalne życzenie córeczki - na choinkowe spotkanie w przedszkolu. 
Początkowo zamierzałam zrobić po prostu piernik, ale okazało się, że trzylatka zaplanowała sobie, że ciasto dla dzieci musi być marchewkowe.
Dodatkowo po wierzchu polałam go cytrynowym lukrem - czyli według córeczki "śniegiem" :) 
Pech chciał, że choroba nie pozwoliła nam wziąć udziału w imprezie, ale mam nadzieję, że piernik smakował uczestnikom - bo nam bardzo.

Składniki (blacha 33 cm x 23 cm):

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki marchewki (startej na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać olej (dalej ubijać przy pomocy miksera, ale na małych obrotach) oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać utartą marchew. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić. 
Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny i powstałym lukrem polać ciasto. 


Przepis dodaję do 9 Festiwalu Pierniczków:



5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłem ciasta z marchewką ale widzę, że wizualnie nie odchodzi od normy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rafał - w smaku też całkiem w normie :) A serio to po prostu piernik w smaku :)

      Usuń
  2. Mniam, piękny piernik. Bardzo lubię z marchewą! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - cieszę się, że Ci się podoba :)

      Usuń
    2. Majana - cieszę się, że Ci się podoba :)

      Usuń