Biszkopt z masą serową lub sernik z biszkoptem, jeśli kto woli.
Wilgotne ciasto z masą z gotowanego twarogu (jak w serniku gotowanym).
Polałam je polewą czekoladową gorzką i posypałam wiórkami kokosowymi, ale moim zdaniem najlepsze jest, kiedy poleje się je polewą z mlecznej czekolady.
Składniki biszkoptu (blacha 33 cm x 23 cm):
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę (najlepiej wmieszać przy pomocy łyżki). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący biszkopt rzucić pionowo w dół (z odległości ok. 50 cm (patrz film)).
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (najlepszy półtłusty dwukrotnie zmielony, ale może być też wiaderkowy)
- 200 g masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe w proszku (bez cukru)
- 1/2 szklanki mleka
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem, dodać budynie wymieszane z mlekiem oraz twaróg.
W dużym garnku rozpuścić masło i wlać masę serową. Całość podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec dodać pianę z białek i zagotować.
Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 warstwy i przełożyć jeszcze gorącą masą serową - ciasto najlepiej składać w blaszce, ponieważ masa serowa może jeszcze troszkę wyciekać. Wierzch ciasta polać polewą według poniższej receptury (do wyboru) i posypać wiórkami kokosowymi.
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki masła
- ok. 30 g wiórków kokosowych
Podane składniki zagotować (podgrzewać na małym ogniu) i wylać na ciasto oraz posypać wiórkami.
- 200 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
Masło oraz czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ustawiając miskę na garnku z parującą wodą) i wylać na ciasto.
jak bardzo chętnie zjadłabym kawałeczek, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, wykorzystam go i spróbuję zrobić ciasto akurat na święta :)
OdpowiedzUsuńPiękne, delikatne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aniu :*
Aniu dla mnie idealne:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja :) Wygląda tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńCiasto robi się szybko,delikatne w smaku,nie za słodkie,obecnie u mnie numer jeden, na każdej imprezie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że cieszy się takim powodzeniem :)
UsuńKtóra masa bardziej pasuje do tego sernika?
OdpowiedzUsuńNiestety nie rozumiem pytania.
UsuńWyrósł duży i jest przepyszny
OdpowiedzUsuń