10:48

Biszkopt z masą serową


Biszkopt z masą serową lub sernik z biszkoptem, jeśli kto woli. 
Wilgotne ciasto z masą z gotowanego twarogu (jak w serniku gotowanym). 
Polałam je polewą czekoladową gorzką i posypałam wiórkami kokosowymi, ale moim zdaniem najlepsze jest, kiedy poleje się je polewą z mlecznej czekolady. 

Składniki biszkoptu (blacha 33 cm x 23 cm):

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę (najlepiej wmieszać przy pomocy łyżki). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący biszkopt rzucić pionowo w dół (z odległości ok. 50 cm (patrz film)). 

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu (najlepszy półtłusty dwukrotnie zmielony, ale może być też wiaderkowy)
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe w proszku (bez cukru)
  • 1/2 szklanki mleka
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem, dodać budynie wymieszane z mlekiem oraz twaróg. 
W dużym garnku rozpuścić masło i wlać masę serową. Całość podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec dodać pianę z białek i zagotować. 

Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 warstwy i przełożyć jeszcze gorącą masą serową - ciasto najlepiej składać w blaszce, ponieważ masa serowa może jeszcze troszkę wyciekać. Wierzch ciasta polać polewą według poniższej receptury (do wyboru) i posypać wiórkami kokosowymi. 
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła
  • ok. 30 g wiórków kokosowych
Podane składniki zagotować (podgrzewać na małym ogniu) i wylać na ciasto oraz posypać wiórkami. 
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
Masło oraz czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ustawiając miskę na garnku z parującą wodą) i wylać na ciasto. 




9 komentarzy:

  1. jak bardzo chętnie zjadłabym kawałeczek, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, wykorzystam go i spróbuję zrobić ciasto akurat na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, delikatne ciasto :)
    Pozdrawiam Aniu :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna propozycja :) Wygląda tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto robi się szybko,delikatne w smaku,nie za słodkie,obecnie u mnie numer jeden, na każdej imprezie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że cieszy się takim powodzeniem :)

      Usuń
  6. Która masa bardziej pasuje do tego sernika?

    OdpowiedzUsuń