08:00

Penne z sosem dyniowo-śmietanowym

makaron z dynią

W gorączce przedświątecznych przygotowań brak czasu na przygotowywanie skomplikowanych obiadów. 
To idealny czas na szybkie i smaczne makarony. 
Proponujemy Wam wraz z Aleksandrą z Moja Toskania przygotowanie penne z sosem dyniowo-śmietanowym. To niby niepozorne danie jest naprawdę boskie w smaku. 
Polecam użycie dyni Hokkaido (ja użyłam zamrożonej).

Składniki:
  • 400 g makaronu penne
  • 2 białe cebule
  • 700 g dyni
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 200 g śmietany 18%
Dynię obrać i pokroić w niezbyt duże kostki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć. Dodać dynię, posolić i dusić pod przykryciem aż zmięknie. Ugotowaną dynię zgnieść widelcem (moja była już wcześniej pokrojona i zamrożona - nie wymagała gniecenia, rozgotowała się sama). Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podgrzać, ale nie gotować zbyt długo. 
Ugotować makaron al dente. Wymieszać z sosem i rozłożyć na talerze. Podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem. 

Zapraszam Was do obejrzenia makaronu przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii



3 komentarze: