W gorączce przedświątecznych przygotowań brak czasu na przygotowywanie skomplikowanych obiadów.
To idealny czas na szybkie i smaczne makarony.
Proponujemy Wam wraz z Aleksandrą z Moja Toskania przygotowanie penne z sosem dyniowo-śmietanowym. To niby niepozorne danie jest naprawdę boskie w smaku.
Polecam użycie dyni Hokkaido (ja użyłam zamrożonej).
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 2 białe cebule
- 700 g dyni
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 200 g śmietany 18%
Dynię obrać i pokroić w niezbyt duże kostki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć. Dodać dynię, posolić i dusić pod przykryciem aż zmięknie. Ugotowaną dynię zgnieść widelcem (moja była już wcześniej pokrojona i zamrożona - nie wymagała gniecenia, rozgotowała się sama). Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podgrzać, ale nie gotować zbyt długo.
Ugotować makaron al dente. Wymieszać z sosem i rozłożyć na talerze. Podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Zapraszam Was do obejrzenia makaronu przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
Pychota i prostota! Oto chodzi :D
OdpowiedzUsuńAleksandra - dokładnie tak :) Uwielbiam ;)
UsuńAniu no i czemu Ty tak dyniowo kusisz? No czemu?:)
OdpowiedzUsuń