niedziela, 16 listopada 2014

Szarlotka waniliowa

szarlotka z dużą ilością jabłek
Okazało się, że z wiekiem :), mojemu mężowi nasiliła się niechęć do cynamonu. Taka trauma z dzieciństwa (kto nie lubi ryżu z jabłkami i cynamonem, ten wie). 
Osobiście cynamon lubię, ale nie pogardzę również szarlotką, która jest wyraźnie jabłkowa i w której przebija się lekka nuta wanilii. 
To ciasto oczywiście możecie również zrobić w wersji z cynamonem - wystarczy wymieszać z jabłkami. 
W każdym razie ciasto bardzo smaczne, wilgotne, z dużą  ilością jabłek i nie za słodkie. 

Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):

  • 2 kg słodko-kwaśnych jabłek (można też dać nieco mniej, wtedy po prostu szarlotka będzie nieco niższa)
  • 200 g masła
  • 16 g cukru waniliowego (najlepiej takiego z prawdziwą wanilią)
  • 1/3 szklanki* cukru
  • 3 szklanki mąki 
  • 3 żółtka (białka można zamrozić)
  • 3-4 łyżki śmietany 12 %
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia po wierzchu
*szklanka 250 ml

Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. 
2/3 ciasta wyłożyć spód blaszki (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem i piec 15-17 minut w 180 stopniach. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłek nie dosładzam, ale jeżeli macie wyjątkowo kwaśne to można je wymieszać z 2-3 łyżkami cukru (i ewentualnie łyżeczką cynamonu). 
Podpieczony spód wyjąć i rozłożyć na nim jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe schłodzone ciasto.
Piec w 180 stopniach 35-40 minut. 
Szarlotka jest najlepsza jeszcze lekko ciepła. Po wierzchu można ją oprószyć cukrem pudrem, a w wersji rozpustnej podać z gałką lodów waniliowych. 

Inne moje przepisy z wykorzystaniem jabłek znajdziecie tutaj

4 komentarze:

  1. Justyna - dziękuję :) Taka była :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię waniliowe szarlotki - są takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie lubiłam cynamonu jak byłam mała, z czasem mi przeszło ..... ale szarltoce czy z czy bez cynamonu nie odmawiam:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.