środa, 5 listopada 2014

Sucharki i "Nasza Paczka i niepodległość"

Zbliża się 11 listopada. Większość ludzi się cieszy, bo to oznacza długi weekend. Ogólnie listopad jest pod tym względem świetny. Najpierw wolny 1-szy, a potem jeszcze 11-ty. 
O ile, co do pierwszej daty wątpliwości nie ma chyba nikt, to odnoszę wrażenie, że druga jest już dla sporej rzeszy zagadką. Coś gdzieś tam w trawie piszczy, ale nie do końca. 
A że historię trzeba znać wątpliwości nie ma pewnie nikt. Dlatego dzisiaj zachęcam do lektury książki dla dzieci (a właściwie to dla całej rodziny), autorstwa Zofii Staneckiej "Nasza Paczka i niepodległość. O sześciu polskich świętach"
W książce, oprócz najistotniejszych wiadomości na temat świąt, znajdują się ciekawostki historyczne poparte zdjęciami lub świetnymi rysunkami Daniela de Latour. 

W "świat świąt" wprowadza w zabawny sposób tytułowa "Nasza Paczka", czyli pięcioro młodych ludzi wraz z Dziadkiem, który "Siada na ławce i, jak mówi Malinowski, zawiesza się na chwilę. Kiedy się odwiesza, okazuje się, że wie więcej niż Wiktor i pani Marzena razem wzięci. No i zawsze ma przy sobie żelki. Zwykle obklejone okruchami, bo dziadek nosi je luzem w kieszeni, ale i tak są pyszne". 

Wracając jednak do 11 listopada (oprócz tej daty w książce omówione zostały również: 1 maja, 2 maja i 3 maja, a także 4 czerwca i 15 sierpnia), młody czytelnik dowie się na czym polegało życie pod zaborami, o utworzeniu Legionów Polskich i oczywiście przeczyta o Marszałku Piłsudskim. Mowa tu również o tym, w jaki sposób obecnie celebrujemy 11-tego listopada. Wszystko w krótkiej i ciekawej formie. 
Nam książka się bardzo spodobała. 

Jeżeli zaś chodzi o kulinarną stronę obchodów, to my upieczemy sucharki (nie zabraknie pewnie i rogali marcińskich - ale to już inna historia :).
Dlaczego akurat sucharki? Ponoć Józef Piłsudski uwielbiał mocno słodzoną herbatę podawaną z sucharkami z cukrem i cynamonem (litewskimi) lub kruchym plackiem ze śliwkami. A sucharki to i my lubimy zajadać. 






Składniki (porcja na 32 sucharki):
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy (opcjonalnie)
  • cukier i cynamon do posypania sucharków po wierzchu
Żółtka (jedno białko pozostawić do posmarowania po wierzchu, drugie można zamrozić) ubić z cukrem na puszystą masę (przy pomocy miksera). Do mąki dodać suche składniki, wlać masę jajeczną oraz roztopione masło i mleko, a także skórkę z pomarańczy. Wyrobić ciasto (używam miksera ze spiralnymi końcówkami) i odstawić je w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do foremek wysmarowanych masłem (użyłam dwóch keksówek). Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować białkiem. Piec  około 35 minut w 180 stopniach ( w trakcie pieczenia przykryć papierem do pieczenia, żeby wierzch się zbyt mocno nie zrumienił). Ostudzone ciasto pokroić na kromeczki ok. 1 - 1,5 cm i posypać cukrem i cynamonem. Piec (suszyć) w 150 stopniach około 20 minut lub 13 minut z termoobiegiem.

3 komentarze:

  1. Wstyd się przyznać,ale ja sama miewam problem z określeniem"co to w zasadzie za święto",ale fajnie jest bo wszyscy maja wolne:)Świetna propozycja książeczki dla dzieci(i wielu dorosłych:))-taka mądra:)I jestem pewna,ze cudownie się ją czyta chrupiąc pyszne sucharki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - to trzeba zatem wiedzę uzupełnić, a wiadomo, że przy sucharkach robi się to najlepiej :) Polecamy! :)

      Usuń
  2. Aniu świetna pozycja, rozejrze się za Nią ... a co do sucharków to zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.