08:00

Tagliatelline z pesto z rukoli

Kolejna makaronowa propozycja z cyklu Viva la pasta!
Tym razem całoroczna, bo rukolę można kupić przez okrągły rok. 
A warto ją jeść, bo liście zawierają między innymi witaminę C, A i witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo i potas. 
Proste i lekkie danie, a do tego niezwykle aromatyczne. 
To lubimy:)

Składniki (porcja na 5-6 osób):

  • 400 g makaronu (u mnie tagliatelline, u Aleksandry linguine)
  • 100 g parmezanu
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie rukoli
  • oliwa
  • sól

Rukolę opłukać i wysuszyć. Zmiksować z orzechami, 70 gramami startego sera,
szczyptą soli, czosnkiem i  oliwą (dałam 2 łyżki). Ugotować makaron al dente i zmieszać z pesto. Po wierzchu posypać pozostałym serem. 
Zapraszam Was też do obejrzenia makaronu z pesto z rukoli, przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii. 

2 komentarze:

  1. U Ciebie Aniu cudownie i smakowicie. Chyba na obiad bedzie znow pesto z rukoli!Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - tak, zdecydowanie do powtórzenia:)

      Usuń