niedziela, 17 sierpnia 2014

Proste ciasto ze śliwkami

Łatwy w wykonaniu i bardzo szybki przepis na ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi.
Rodzina stęskniła się za domowym wypiekiem i od razu po urlopie złożono zamówienie na "jakieś proste ciasto z owocami". 
Nie bacząc na panujący upał, odpaliłam więc piekarnik. 
Skorzystałam z przepisu na placek ze śliwkami ze strony MojeCiasto.pl
Placek wyrósł bardzo ładnie (upały sprzyjają ciastom drożdżowym) i nic nie opadł. Jest lekko słodki, więc dobrze jest oprószyć go po wierzchu cukrem pudrem.
Szybko, łatwo - to lubię!

Składniki (blacha 25 cm x 33 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g kostki do pieczenia Kasia
  • 2 jajka
  • 7 g suchych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 800 g śliwek węgierek
  • cukier puder

Kostkę do pieczenia Kasia roztopić i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, suche drożdże, cukier i jajka oraz wlać mleko
i ostudzoną Kasię. Wszystko wymieszać ręcznie lub przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami. Wyrobione ciasto odstawić na ok. 30 minut.Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
i wyrównać zwilżonymi wodą rękami. 

Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek (skórką do dołu) i ciasto odstawić na ok. 15 minut. 
Piec 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 


proste ciasto ze śliwkami

Po więcej przepisów na proste ciasta z owocami zapraszam Was na stronę MojeCiasto.pl

16 komentarzy:

  1. Pyszne. Bardzo lubię takie ciasta.:) Pozdrawiam, miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękuję i Tobie również życzę spokojnego odpoczynku:)

      Usuń
  2. Dawno nie robiłam drożdżowego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kabamaiga - a no to koniecznie trzeba to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste ciasta to takie jakie lubię najbardziej:)Drożdżowe ze śliwkami i do tego kubiek ciepłego mleka-idealne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - dokładnie, takie są najlepsze:)

      Usuń
  5. jakim owocem można zastąpić śliwki? :) myślałam o brzoskwiniach lub nektarynkach - myślisz, że będą pasowały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty tez mozesz - jak najbardziej, morele tez beda pasowaly.

      Usuń
  6. Lubię takie. Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evi- to takie ciasto ponadczasowe, moda na nie nie przemija:)

      Usuń
  7. Najlepsze ciacho na lato, zaraz obok sernika na zimno z galaretką. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcin - moj mąż ma taki sam ranking ciast letnich:)

      Usuń
  8. Cudownie puchaty! Ze śliwkami musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin - oj był:) a co najważniejsze ciasto nie było suche.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.