09:17

Brownie z kaszy jaglanej

Brownie z kaszy jaglanej jest świetną propozycją dla osób na diecie bezglutenowej, ale i dla wszystkich, którzy uwielbiają ciasta tego typu (czyli czekoladowe i wilgotne). 
Moje brownie posypałam jagodami, ale możecie tez dodać wiśnie czy maliny. Można je też posypać orzechami lub po prostu upiec bez dodatków. 
Nas zachwyciło i zostało wpisane na listę ulubionych domowych wypieków. 




Składniki (blacha 25 cm x 33 cm):
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (szklanka 250 ml)
  • 5 jajek
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao (używam ciemnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej proszek bez glutenu)
  • 1 szklanka jagód
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. W garnku zagotować 2 i 1/2 szklanki wody. Do wrzącej wody wsypać kaszę i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż woda odparuje (ok. 15 minut). Ostudzoną kaszę zmiksować (używam blendera). 
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej mieszając przy pomocy miksera dodawać kaszę jaglaną.  Następnie wlać masło i dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko tylko do połączenia się składników. Na końcu przy pomocy łyżki wymieszać z pianą z białek. 
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypać jagodami. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka).

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie brownie. Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam kaszę jaglaną (w końcu), teraz tylko muszę spróbować coś z niej upiec :) Twoje ciacho wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń