niedziela, 27 lipca 2014

Śmietanowiec z galaretkami i owocami

legumina

Śmietanowiec to deser idealny na upały i na przyjęcia z udziałem dzieci. Można go przygotować w różnych formach (świetnie sprawdzają się silikonowe). 
Moja wersja z owocami i galaretką na wierzchu. Polecam dodatek owoców, ponieważ doskonale przełamują słodycz deseru. 

Składniki (u mnie tortownica 20 cm):

  • 3 galaretki (o dowolnym smaku)
  • 500 ml mleka
  • 400 g śmietanki 30%
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki cukru
  • owoce (1 szklanka malin i 1/2 szklanki borówek)
ciasto śmietanowiec
Każdą z 2 galaretek (tych do środka) rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić do stężenia (najlepiej przygotować je na kilka godzin przed robieniem deseru). Trzecią galaretkę rozpuścić nieco później (w 500 ml). 
Kiedy galaretki (2 pierwsze) stężeją, zagotować mleko z dodatkiem cukru. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z żelatyną. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonego mleka dodać śmietanę, wymieszać i przelać do formy (uwaga: forma musi być bardzo szczelna). Pokroić galaretki w kostkę i wrzucić do mlecznej masy. Formę wstawić do lodówki. Kiedy masa stężeje ułożyć owoce i wlać ostatnia galaretkę. Wstawić do lodówki i odczekać aż całość stężeje. 


10 komentarzy:

  1. Piękny deser Aniu! Idealny na upały.:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Super wyglada i prosty do zrobienia :) No i nie trzeba wlaczac piekarnika uff
    Pozdrowienia i zyczenia imieninowe dla Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - no właśnie z powodu piekarnika zrezygnowałam z zaplanowanej bezy:) Dziękuję za życzenia:)

      Usuń
  3. Wieki nie jadłam śmietanowca... Będę musiała zrobić jeszcze tego lata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. trochę za długo czekałam z dodaniem kawałków galaretki do masy mlecznej i wyszło nieestetycznie :( nie ma gładkiej tafli w formie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagoda - no tak czasem bywa, nie zawsze ciasta wychodzą perfekcyjnie. Mam nadzieję, że chociaż smak to zrekompensuje.

      Usuń
  5. Czy śmietana ma być ubita i dodana czy płynna?

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.