08:05

Sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie


Latem staram się jak najrzadziej włączać piekarnik dlatego na naszym stole królują serniki na zimno
i desery z galaretką. 

Serniki na zimno z reguły robię bez spodu albo łączę je z warstwą biszkoptu. 
Tym razem zdecydowałam się na błyskawiczny spód z ciasteczek nadziewanych kremem (typu markizy, ja użyłam HIT, ale jeszcze lepsze będą Oreo, ponieważ te pierwsze są bardziej kruche i najlepiej dodać do nich kilka łyżek roztopionego masła). Sernik z ciasteczkowym spodem bardzo smakował dzieciom. 

Składniki (tortownica 20 cm):

  • 500 g twarogu półtłustego
  • opakowanie ciastek z kremem
  • 1 galaretka malinowa
  • cukier puder (około 3 łyżki, do smaku)
  • 200 g śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • maliny (około 1 i 1/2 szklanki)
Ciasteczka rozgnieść i przesypać na spód tortownicy (jeżeli używacie metalowej to dobrze jest ją wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową), ciasteczka dobrze ugniata się w formie np. dnem szklanki).
Żelatynę dokładnie wymieszać z 1/4 szklanki wrzątku (nie gotować). Przy pomocy miksera ubić śmietanę. Kiedy będzie gotowa dodawać twaróg, nadal mieszając przy pomocy miksera (twaróg wcześniej powinien być zmielony, można też dodać gotowy zmielony - "z wiaderka"). Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i ułożyć na niej maliny. Całość zalać tężejącą galaretką. 


5 komentarzy:

  1. Idealne ciasto na takie upały ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwię się, że posmakowal Dzieciom ... sama wszamałabym spory kawałek:) buziaki i udanego urlopu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj chętnie bym zjadła. Idealne na tą pogodę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie takiego przepisu szukałam. Do tej pory spod robiłam łącząc butelkę z kruchymi ciastkami (bez kremu), ale tym razem zrobię po twojemu :) dzięki

    OdpowiedzUsuń