wtorek, 8 lipca 2014

Bajgle

Lipcowe, wspólne wypiekanie z innymi blogerami było niezwykle przyjemne. 
Zawsze jest miło i smacznie, ale smak bajgli przerósł moje oczekiwania. Były przepyszne! 
Bardzo, bardzo polecam przepis autorstwa Moniki!
Wybrałam wersję fast, następnym razem wypróbuję slow.

p.s. moim zdaniem najlepsze z makiem :)

Składniki (2 duże blachy (na cały piekarnik) bajgli):

  • 750 g mąki typ 550 (robiłam z 650)
  • 500 g letniej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki miodu + 1 łyżka do gotowania
  • 1 jajko (do smarowania po wierzchu)
  • sezam, mak
Z podanych składników wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Powinno być dość zwarte. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulkę i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek zrobić dziurkę - można ją powiększyć kręcąc kółkiem wokół palca, jak hula-hop (dobrze jest zwilżyć palec wodą). Kółka pozostawić na 20 minut. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki miodu - powinno być jej tyle, żeby bajgle mogły się swobodnie unosić. Delikatnie wrzucać bajgle do wrzątku (pomaga zwilżenie rąk przy ich przenoszeniu) i gotować po minucie z obu stron. Obgotowane odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na ściereczkę. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 20-25 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią. 


Razem ze mną bajgle upiekli: 


38 komentarzy:

  1. Jakie one krągłe u Ciebie, super! Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu,
    przepięknie wyrośnięte i pyszne!
    Zdjęcia z Twoimi Pociechami uwielbiam.
    Dziękuję Ci bardzo za udział w bajglowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - tu akurat w wielkim skupieniu dopiero rozpoczynały smakowanie bajgli:) Aniu, wielkie dzięki za możliwość wspólnego bajglowania:)

      Usuń
  3. Ale puszyste :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotujmyto - wnętrze miały pięknie wyrośnięte, tylko jakoś na zdjęcie się nie załapało:)

      Usuń
  4. oj udały się świetnie i jak smakują dzieciom

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margot - zgadza się:) były wyborne:)

      Usuń
  5. Pysznie wyglądają..Dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - ja również dziękuję:)

      Usuń
  6. Idealne! Maluchy zajadają ze smakiem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila - na początku wydawało mi się, że jest ich za dużo, ale maluchy skutecznie pomogły:)

      Usuń
  7. Cudnie te bajgle wyglądają w tych małych buźkach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaneta - i co najważniejsze smakowało:)

      Usuń
  8. Bajgle wyszly piekne, ale ta mala buzka na zdjeciach jeszcze piekniejsza! Dziekuje za wspolnie spedzony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te zdjęcia u dołu postu mówią same za siebie.Pięknie Ci się upiekły, dziękuję za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota - konsumenci są najlepszą reklamą:)

      Usuń
  10. Bardzo smakowite i okrąglutkie :-).
    Dziękuję za wspólny czas !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata - mi również było bardzo miło piec z Wami:)

      Usuń
  11. Widać, że smakowały ogromnie!:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, piękne! No i znów cudne zdjęcia głównej testerki :D
    Mnie też najbardziej z makiem smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha - a testerki to były dwie:)

      Usuń
  13. Piękne! Skoro najlepsze z makiem to następnym razem też go użyję. Widzę, że od razu znaleźli się mali konsumenci:) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arnika - wszystkim w rodzinie najbardziej te z makiem podeszły:)

      Usuń
  14. Ale pięknie duże i wspaniale makowe. Gratuluję i dziękuję za wspólne bajglowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gucio - ja również dziękuję!

      Usuń
  15. Piękne :) I dzieci jak wcinają! Moje też tak zajadały! Pozdrawiam i do następnego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja - bo dzieci przyciąga taki nietypowy kształt bułeczki, no i ta słodkawa skórka:)

      Usuń
  16. Bardzo mi przykro, ze nie dałam rady piec w tym miesiącu z Wami ! Mam jednak pewność, że przepis wykorzystam. Pięknie Ci się upiekły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania - szkoda, że Cię nie było, ale nic straconego. Upieczesz i poczujesz jak było:)

      Usuń
  17. Pięknie się prezentują. Niezmiennie będę podziwiać te poprzyklejane ziarenka. I widać, że pyszne, bo łapczywie pożerane ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofka - dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń
  18. Wspaniale wypieczone i widać, że smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyszły cudowne:-) Dzięki za wspólny czas. Przepraszam, że dopiero teraz, ale byłam na wakacjach:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - a my jeszcze przed wakacjami:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.